Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какво ще движи наемите на офис площи през 2016 г

2016-03-01   |  capital.bg

Икономическата нестабилност продължава да е основното предизвикателство при вземането на решения, свързани с глобалното портфолио от недвижимости на компаниите. Това показва проучването The European Occupier Survey 2015/2016 на CBRE, направено сред специалисти, управляващи офис площите на 120 глобални корпорации. Партньор на международната компания в България е MBL.

"Периодът на рецесия в глобален аспект имаше своето отражение и върху плановете на корпорациите с акцент към оптимизиране на разходите за тяхното портфолио от имоти. Към днешна дата наблюдаваме един по-различен фокус, в който нарастващо значение придобива анализът на качеството на работното място, способно да привлече и задържи най-добрите таланти на пазара на труда", коментира Димитър Иванов, консултант офис площи в MBL. Според него интегрирането на различни софтуерни инструменти с цел по-точно измерване ефективността на работното място, анализът на офис помещенията не само от разходна гледна точка, но и от качествена такава, стават все по-застъпени в глобален аспект. "Тази промяна на фокуса започва да намира отражение и върху нашия офис пазар най-вече сред представителите на интензивно развиващия се сектор на информационните технологии, в който е концентрирана и най-голямата конкуренция за привличането на качествени специалисти, коментира Иванов.

Време на предизвикателства

Проучването сочи, че 58% от анкетираните корпорации отбелязват икономическата несигурност в глобален и регионален аспект като основно предизвикателство пред техните планове за експанзия. Други основни съображения остават несигурността, свързана с потенциално нарастване на разходите за недвижими имоти, и по-засилените рестрикции за бизнеса в определени части от света – фактор, засягащ най-вече представителите на банковия и застрахователния сектор.

Какво формира решението при избор на нов офис

Все още водещ, но с намаляваща преднина, остава факторът наем/покупна цена, съдържащ и всички допълнителни разходи за нов офис (капиталови разходи, такса услуги, комисиони за консултанти и т.н). Другите показатели със значително влияние са техническите спецификации на сградите и ефективността на етажния план – 58%, възможността на допълнителен растеж в сградата – 45% , достъпността и удобствата на локацията – 43%. Допълнителни фактори, но с по-малка тежест при взимането на решение, остават наличието на сертификат за зелена сграда, репутацията на инвеститора и възможността за съвместна дейност с друг наемател в същата локация. Интересно е да се отбележи, че над 70% от анкетираните корпорации управляват своето портфолио и съответно решенията, свързани с него, на централизирано ниво.

Движението Onshore-Offshore

Процесът на релокация на определено функционално звено на корпорациите, било то в същата държава или на територията на други пазари, е воден от разнообразни фактори. За поредна година основният двигател остава възможността за по-ниски разходи, като 80% от компаниите отбелязват този фактор като основен при взимането на решение. Интересна закономерност е, че акцентът върху качеството на работната ръка продължава да расте – 70% в сравнение с 2014 г., когато е бил под 50%.

Глобален поглед

Над 40 % от анкетираните глобални корпорации считат пазарите на Китай, Индия и Югозападна Азия като приоритетни дестинации, в които ще продължат да разрастват своето портфолио от операции през следващите две години, показва статистиката на CBRE. Водещи аргументи за това са огромният пазар на качествена работна ръка, целенасочена икономическа и политическа помощ от страните в горепосочените райони и най-вече ниските разходи за труд и наем на площи.

Вижте офиси под наем в София


  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване