Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Сегментът на луксозните имоти ще се възстанови първи

2009-10-27   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Сегментът на луксозните имоти последва общата тенденция за целия пазар към драстично намаляване на броя на сключените сделки. В същото време цените на елитните недвижимости остават сравнително стабилни, а намаленията стигат до максимум 20% на фона на спада с 30-40% на цените на масовите имоти. В сегмента на луксозните ваканционни имоти се наблюдават малко по-големи намаления в офертните цени. При така наречените „уникални имоти”, които са позиционирани в самия връх на пазара, не се наблюдава никакво намаление на цените, но пък и липсват реализирани сделки.

Според Никола Стоянов, управляващият партньор на ЛУКС ИМОТИ - луксозният брaнд на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, проблемът за намалелия брой сделки не е в цената. „Клиентите не правят покупки поради стреса и напрежението, завладели ежедневието им. С други думи, дори цените да паднат с 20 или 30%, това няма да отпуши пазара и да увеличи драстично броя на сделките“. Друга причина за слабата динамика и стабилността на цените на луксозните имоти е това, че собствениците на подобен род недвижимости са по-склонни да чакат, а не да продават на ниска цена и могат да си позволят това, тъй като не са толкова притиснати във финансово отношение. Истински уникалните имоти не са чак толкова много у нас, т.е. няма сериозна конкуренция, което се явява друга причина за относително стабилните им цени. С други думи, сделки почти не се сключват, но в същото време и цените не промениха много нивата си от 2008 г. Всички продавачи на елитни имоти са наясно, че моментът сега е изключително неподходящ за продажба, поради което огромна част от тези оферти бяха изтеглени от пазара, а други изобщо не излязоха на него. Това явление намалява драстично избора на налични елитни имоти за продажба и можем да заявим, че докато пазарът не се успокои и балансира, най-добрите имоти просто няма да излязат на пазара.

Наемният пазар в сегмента

Ясно се очертава тенденция към пренасочване към отдаване под наем при наличие на стабилно търсене за наемане на елитни имоти. Това е друга причина за запазване на стабилност при наемните цени и невъзможност от "заливане" на пазара с голям брой оферти за продажба. Клиентите нямат спокойствието да купуват, но продължават да имат нуждата да обитават качествени имоти. Ето защо тенденцията за пренасочването към наем дори доведе до лек ръст в наемните цени на луксозните имоти, тъй като и предлагането не е толкова голямо, както е при имотите от по-нисък клас.

Най-търсените луксозни имоти

Търсенето на луксозни имоти през 2009 г. се концентрира предимно към градски имоти в София, като тук включваме и къщи, и апартаменти. Традиционно предпочитани са южните квартали на столицата, а и предлагането на този тип имоти е концентрирано основно в елитните квартали, които са в южните части на града. Купувачите се интересуват от имоти в затворени комплекси, напълно завършени, с определени удобства и екстри. Добрата новина при новопостроените апартаменти/комплекси е, че има добро предлагане и наистина качествените елитни имоти вече се открояват от масовото предлагане. Цените варират според конкретните характеристики на имотите, които са много по-разнообразни от тези на имотите от по-нисък клас. Ако трябва да се определят средни цени на оферираните луксозни имоти, то те са в интервала между 1000 и 1600 евро на кв.м., като сделки се сключват предимно на нива между 1000 и 1300 евро на кв.м.

Идеалният център е също една от топ локациите в София и място, където има определена концентрация на луксозно завършени имоти. По-голямата част от жилищата обаче са в стари сгради и се нуждаят от сериозни ремонти, а характеристиката, определяща ги като "елитни", е тяхната локация. При тях офертните цени варират в границите на около 2000 евро/кв. м. Сделки обаче се сключват на нива около 1300 евро/кв. м.

Другата дестинация, която привлича купувачи на луксозни имоти, е Варна. Там търсенето е значително по-малко от това в София, но все пак има добре очертан сегмент на елитни и качествени имоти.

Профил на купувача

Това са основно хора с налични парични средства, които искат да закупят по-добър, по-голям, по-престижен или уникален имот от този, който биха могли да си купят миналата година, когато цените бяха по-високи. Повечето от купувачите в този сегмент, по една или друга причина не са засегнати от кризата и разполагат с възможности. Това са и хора, които искат да инвестират свободни финансови ресурси. Те са изключително прагматични и разумни в избора си и са доста взискателни към параметрите на имотите. Липсват купувачи със спекулативни нагласи.

Прогноза за развитието на сегмента до края на годината

До края на 2009 г. ние от ЛУКС ИМОТИ очакваме леко повишаване на броя на успешните продажби - това се дължи основно на позитивните новини, идващи от САЩ и Западна Европа за излизане от икономическата криза. Освен това, спокойствието се завръща сред инвеститорите и дори капиталовите пазари са за пореден месец във възход. Очакваме и стабилност на цените на луксозните имоти.

При запазване на спокойствието и през следващите месеци, дори е възможно да наблюдаваме през пролетта на 2010 год. малки повишения до 10% в цените на най-елитните и уникални недвижимости.

С успокояването на пазара на имоти и новините за стабилност в икономиката очакваме стресът на пазара на имоти да премине и купувачите и продавачите да се завърнат. Има индикации, че банките вече разполагат с достатъчно ресурс и постепенно се връщат към отпускането на ипотечни кредити. Нужен е нов баланс на пазара и в момента всичко работи в тази посока. Търсенето и предлагането рано или късно ще се срещнат и сделки отново ще започнат да се сключват. Очакваме сегментът на елитните имоти да се възстанови първи, заради високите качества на имотите и непреходната стойност, която тези имоти предлагат – локация, качество, престиж. Пазарът в София ще се възстанови първи, последван от Варна и другите големи градове. Определено има глад за качествени жилища и офиси и смятаме, че сделките ще се възобновят по-чувствително към началото на лятото на 2010 година.

Разгледайте нашите оферти на луксозни имоти

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване