Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Международен стандарт за измерване на офис сгради

2014-12-02   |  www.economynews.bg, 28.11.2014

На 24 ноември стартира първият международен стандарт за измерване, който ще гарантира по-голяма прозрачност на глобалните пазари на недвижими имоти. Международният стандарт за измерване за офис сгради (IPMS for Office Buildings) е резултат от глобалната инициатива за създаване на единен метод за измерване на недвижима собственост и има за цел да замести десетките съществуващи стандарти, прилагани до момента в различни страни и региони.

Кралският институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) е член-основател на Коалицията за Международните стандарти за измерване на имоти, която разработи международните стандарти за измерване (IPMS) заедно с 55 други органи и институции. Съставен от водещи професионалисти и професионални организации в целия свят, стандартът има за цел да осигури единна, съгласувана и ефективна методология, която да е приложима за всички професионалисти в сектора.

Необходимостта от международен стандарт за измерване (IPMS) възниква, тъй като до момента недвижимите имоти в целия свят бяха измервани по различни методи, което предизвика множество противоречия и обърквания. В Индия измерването на офис сграда може да включва външните паркинг площи, а в Испания - външни съоръжения за отдих. В други части на света местните стандарти налагат измерването на база климатизираните, а не застроените площи на помещенията.

В зависимост от използвания стандарт, измерената площ на сграда с еднакви параметри на различни пазари по света може да варира с до 24% .

В резултат на това през последните години множество фирми са изправени пред предизвикателството да разработят, срещу значителна сума, свой собствен метод за измерване и сравняване на активите си по света. По същия начин инвеститори като пенсионните фондове са изправени пред сериозни затруднения при вземането на инвестиционни решения поради рисковете, които произтичат от несъответствия в размера на недвижимите имоти и съответно в тяхната пазарна стойност.

През 2013 г. сделките на пазара на бизнес имотите в света са оценени на повече от $1 трилион . Все повече инвеститори и корпоративни наематели работят отвъд националните си граници, поради което възприемането на международни стандарти за измерване (IPMS) ще осигури необходимите консистентни и прозрачни параметри за измерване и ще се осигури взимане на по-добри и адекватни бизнес решения.
В отговор на нарастващия международен инвеститорски интерес и активност в сектора на недвижимите имоти в Дубай правителството вече обяви плановете си международните стандарти за измерване (IPMS) да се възприемат за задължителни. Повече от 100 глобални корпорации изявиха своето намерение и изявиха желанието си за възприемане на IPMS в рамките на техните организации и се регистрираха като партньори към инициативата.

RICS ще създаде собствени насоки и препоръки за използване на международните стандарти на измерване IPMS, които се очаква да бъдат публикувани в началото на 2015 г. В същото време организацията е ангажирана с разработването на международен стандарт за измерване на жилищни недвижими имоти, който се очаква да бъде публикуван през 2015.

"От дълго време този казус представлява огромно предизвикателство за всички участници в индустрията. Последиците от него дават отражение върху доверието, прозрачността, както и отношенията между наематели, наемодатели и собственици. С колективните усилия и визията на Коалицията и другите свързани институции сега ние имаме единен международен стандарт за измерване, които ще помогне за по-голяма прозрачност и последователност за всички. Като собственик, наемодател и наемател ние напълно ще възприемем и приложим IPMS към глобалния ни портфейл от имоти."

Скот Макмилан, Главен Ръководител: Съоръжения, недвижими имоти и инвестиционни проекти на Международния Валутен Фонд (МВФ)
"Това е огромна стъпка напред за индустрията на недвижимите имоти и за RICS е чест да бъде част от този проект от самото му начало. Лицензираните консултанти играят изключително важна роля в предоставянето на най-добрите практики и консултантски услуги в индустрията в повече от 140 страни по света. IPMS ще гарантира, че консултантите, техните клиенти и пазарите, в които работят, получават съвместима, прозрачна и сравнима информация за измерване. Работата на организацията няма да спре дотук. През следващите месеци и години IPMS ще публикува международни стандарти за измерване на жилищни, индустриални и търговски недвижими имоти. За момента RICS ще работи в тясно сътрудничество с лицензираните консултанти от индустрията на недвижимите имоти с цел актуализиране на насоките и препоръките за използване на IPMS, като гарантира, че тe напълно отразяват изискванията на новия стандарт IPMS."

Шон Томпкинс, Глобален Изпълнителен Директор, RICS
"Vodafone е наемател на имоти с широк спектър на приложение по целия свят. Подобно на много други предприятия от този тип трябваше да разработим собствен метод за съпоставяне на тези активи. Сигурен съм, че IPMS ще спести на множеството корпоративни наематели време, пари и усилия в управлението на техните портфейли от имоти и ще даде възможност за сравняване на площите между фирмите много по-лесно, отколкото днес."

Бил Дейвидсън, Глобален Директор Недвижими Имоти, Vodafone
"Участието ни в тази инициатива е в подкрепа на позицията ни за обединяване на стандартите за измерване в Дубай. Усилията да се уеднаквят международните стандарти следва да са от ползва както за собствениците на имоти, така и за инвеститорите, тъй като те ще елиминират голяма част от проблемите, които възникват поради използването на различни методи на измерване. IPMS ще подсили прозрачността и доверието и ще допринесе за сближаването на световните пазари."
Султан Бути Бин Межрен, Генерален Директор на Службата за управление на земята в Дубай

"Използваемото пространство в рамките на една сграда е жизнено важен показател за оценяване и определяне на инвестиционния потенциал на един имот. Инвеститорите в момента трябва да понасят множеството последствия от вземането на решения въз основа на информация, която не е в съответствие при сравнение на един пазар с друг. IPMS ще се справи с този проблем; премахвайки риска и осигурявайки инвеститорите с надеждна и прозрачна информация."

Мартин Бруел, директор „Управление на международни инвестиции“, Union Real Estate Investment
"Тази инициатива е в пълно съответствие с желанието ни за внасяне на прозрачност и адекватна регулация на световния пазар на недвижимите имоти, които могат да бъдат засегнати поради противоречия и неяснота при измерване. Ние вярваме, че IPMS за офис сгради ще помогне корпорациите да постигнат по-добро управление и оценка на техните активи, част от мултинационални портфейли от имоти, и на свой ред ще оптимизира взимането на финансови и бизнес решения. Прилагането на тези стандарти ще е поетапно, но се надяваме, че с течение на времето глобалните корпоративни наематели ще могат да приемат тези правила за измерване изцяло и ще ги използват в своя полза."

Джон Дъкуорт, директор“Услуги за наематели“ в JLL
"Ние подкрепяме тази инициатива, защото тя отговаря и подкрепя нашата цел да се повиши качеството и прозрачността на пазара на недвижими имоти в Югоизточна Европа. Вярвам, че по-широкото прилагане на международните стандарти за измерване на офис сгради (IPMS) ще направи нашия регионален пазар по-привлекателна за чуждестранните инвеститори и корпоративните наематели. Изнасянето на бизнес процеси в близки дестинации е новата тенденция в сектора на аутсорсинг на бизнес процеси и регионът е много привлекателен за тези услуги. Единните стандарти за измерване на недвижима собственост в различните страни ще подпомогнат допълнително този процес.“

Вижте нашите оферти на офиси в София

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване