Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

На какъв етап от развитието си е пазарът на имоти в България?

2013-11-07   |  www.investor.bg, 06.11.2013

Пазарът на имоти навлиза в нов етап на развитие – период, в който се очаква цените да се задържат на настоящите нива за по-дълъг период от време. "Възстановяването ще бъде бавен процес, но вече имаме основание да спрем да говорим за криза и да започнем да говорим за следкризисен период", посочва се в доклад на компанията Bulgarian Properties за тенденциите на пазара през третото тримесечие на годината.

"Цените на имотите реагират бързо на икономическите тенденции и показват точно и на разбираем език накъде вървят нещата, дали икономиката прегрява по време на възходящия цикъл, а по време на криза – колко сериозна е тя и кога ще започне излизането от нея, пише още в анализа.

Според компанията вече се виждат ясни сигнали за започнало възстановяване – ръст при обема на продажбите, спиране на спада в цените, ръст на обема на новоотпуснати кредити и други.

"Тенденциите, които се затвърдиха през изминаващата вече година, е че дъното е достигнато, цените спряха да падат, имотният пазар се уравновеси и стабилизира, сделките нараснаха и започна процес на бавно, но сигурно излизане на пазара от кризата", заключават експертите.

"Това се случи от една страна благодарение на постоянно нарастващия интерес и покупки на ваканционни имоти по морето от руски купувачи, ефектът от който преля и в другите пазарни сегменти, а от друга – на относителната икономическа стабилност, спада на лихвените проценти по ипотечните кредити до най-ниските им стойности от пролетта на 2006 г. и нарасналия в резултат на това обем на новоотпуснатите кредити, както и на все повечето имоти, обявени на реални пазарни цени", посочва се в доклада.

Изминалото тримесечие е било динамично - както в летните курорти, така и в големите градове. Запитванията от страна на потенциални купувачи са се увеличили с 20% на годишна база, а обемът от сделки с имоти по данни на компанията е нараснал с 5% спрямо третото тримесечие на миналата година.

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи - те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца, сочат още данните на посредника.

Втората по големина група на пазара са българските, които купуват основно в големите градове и най-вече в София.

Компанията отчита 10% ръст на сделките в София за периода юли – септември. Цените се движат между 720 и 750 евро през последните 1-2 години, като през третото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м. при 747 евро/кв.м. през второто тримесечие и 710 евро/кв.м. за третото тримесечие на 2012 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти в София е без съществено изменение и през изминалите три месеца е 64 200 евро, изчисляват от компанията.

"Тези данни и данните, които събираме в месечен индекс на база офертни цени на имотите в София, сочат, че дъното вероятно е било през втората половина на 2012 и началото на 2013 г. Вече можем да говорим за започнало възстановяване на пазара в столицата, като разбира се, това в никакъв случай не означава, че възстановяването ще се изразява в бързо нарастване на цените, а по-скоро ще доведе до умерен и устойчив растеж в средно и дългосрочен план, тясно свързан с макроикономическите показатели", коментира се в доклада.

Компанията отчита и ръст на интереса и сделките в луксозния сегмент. "През 2013 г. стартираха нови знакови проекти в премиум класа както в София, така и във Варна и в някои от морските ни курорти, където руските купувачи са по-активни. Като цяло, финансово обезпечените купувачи все по-трайно се завръщат на пазара на елитни имоти и сключват все повече сделки", констатират експертите.

Продажбите в морските ни курорти през лятото са нараснали с 20 на сто на годишна база през лятото, като се отчита и повишение на цените. Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за третото тримесечие по данни на компанията е достигнала 570 евро на кв.м. спрямо 490 евро за същия период на 2012 г. и 550 евро за второто тримесечие на 2013 г. Средната цена на закупените в комплекса апартаменти достига 33 700 евро.

Същевременно обаче пазарът на имоти в ски курортите остава под натиск. Търсенето е слабо и цените там не успяват да се стабилизират, посочва се в доклада.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие достига 375 евро на кв.м., което представлява спад от 6% спрямо второто тримесечие, когато е била 400 евро/кв.м., и спад на годишна база отново с 6%. Бюджетите за покупка непрекъснато се свиват през последните години и до момента за 2013 г. средната цена на закупените апартаменти в Банско е 25 400 евро при нива от около 40 000 евро за 2009 и 2010 г. и 35 000 евро за 2011 г.

Подобна е ситуацията и в Пампорово – там средната цена на продадените апартаменти също е 375 евро/кв.м. Боровец продължава да държи най-високите цени и сделки се сключват при на нива средно около 600 евро/кв.м.

Що се отнася до пазара на селски имоти, и там руските купувачи са най-активни и съставляват около 30% от общия брой на купувачите на селски имоти за третото тримесечие. Интересът им е концентриран в селата около Бургас, Стара Загора, Пловдив и Ямбол.

Втората по големина група купувачи на селски имоти са британците (20%) – доколкото те все още купуват имоти в България, то те са най-активни в сегмента на селските имоти. Интересът им е насочен към селата около Велико Търново, Пловдив и Видин.

Българските купувачи все още не са толкова активни при покупките на селски имоти – те съставляват около 10% от купувачите. Има интерес и индикации за търсене на вили, преместване на по-спокойно място, но редица фактори засега отлагат реализацията на тези амбиции - общоикономическа несигурност, други приоритети, покупка на първи дом в града и други.

Селските имоти в България привличат най-разнообразни клиенти по националност - белгийци, канадци, естонци, италианци, германци, французи и други. През изминалите месеци са преобладавали сделките с по-скъпи и готови за живеене къщи и поради това средната цена на продадените селски имоти за третото тримесечие е 22 300 евро при 19 400 евро за предходното тримесечие, отчитат от компанията.

Обемът продажби на селски имоти продължава да бъде на нива около 80% по-ниски от тези по време на бума, а средните цени, на които се реализират сделки, са с около 20% по-ниски от цените в пика.

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване