Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Наемният пазар: На западния фронт нещо ново

2016-12-05   |  Капитал, бр.48, 02.12.2016, с.56+57

Интересът към покупка на жилище в последната година e насочен предимно към ново строителство в конкретни райони на столицата, а плащанията са най-често с ипотека. При наемите обаче сделките са доста по-хаотични и агенциите засичат активност в различни квартали поради силно ограниченото предлагане. Всеки наемател търси изгодното, добре локализирано и обзаведено жилище. Но поради липсата на идеалния дом под наем се налага клиентите да направят доста компромиси - с района, обзавеждането, етажността, но не и с цената.

Една част от търсещите квартира поглеждат към доскоро непривлекателните западни квартали на столицата, които все пак са добре свързани с центъра и могат да се вместят в планирания месечен бюджет. Други избират районите с ново строителство като "Манастирски ливади" и "Витоша", където обаче трябва да използват основно личните си автомобили поради недобрата транспортна обезпеченост.

Така заради недостатъчния избор царуват наемодателите, а наемите в София са се вдигнали с около 30% в сравнение с 2015 г., посочват от агенция "Явлена". Но тук идва и важното уточнение - увеличението на наемите е валидно само за поддържани и съвременно обзаведени жилища, защото занемарените квартири се избягват от наемателите независимо от локацията. Наблюденията на Аделина Къндева от агенция "Мирела" са, че средната цена за наем на двустаен апартамент в столицата през 2016 г. е между 300 и 350 евро в сравнение с 250 - 300 евро през 2015 г.

По данни на "Имотека" по-голямо увеличение на стойностите в последните месеци се наблюдава в западните райони, но го има и в центъра и части от източните и южните райони.

Оживлението на запад

С разширението на метрото търсенето на жилища вече включва и западните квартали, но основно около метростанциите. В "Люлин" наемите на двустайни апартаменти стигат до около 250 евро на месец, което е сравнително повишение с предходни години, посочват от "Явлена".

+ Тези квартали привличат клиентите, защото до голяма степен са добре уредени от гледна точка на градския транспорт, метрото, наличие на големи вериги магазини, паркова среда, училища, детски градини.
- В тези райони има места с концентрация на ромско население, които се избягват от клиентите. Много е важно местонахождението на апартамента, за да може да се отдаде.

Скъпо, но старо в центъра

В центъра, част от източните и от южните квартали търсенето остава високо, както и ценовите нива. Наемите на обзаведени апартаменти варират между 340 и 350 евро за двустайни до 450-460 евро на месец за тристайни апартаменти. Има апартаменти, чиито наеми надвишават 600 евро месечно. Клиентите, които наемат такива жилища, често са чужденци, основно гърци, които идват да учат и да работят тук, немци и англичани. В определени случаи наемодателите приемат и групи приятели, които споделят разходите за наем на апартамента.

+ Добра свързаност.
- Липса на паркоместа. Наемът на паркомясто или гараж допълнително оскъпява квартирата.
- В центъра на София има много стари сгради и апартаменти със старо обзавеждане и нужда от ремонт.

"Нова" Младост

Растящото ново строителство, близостта на "Младост" до "Бизнес парк" и новите спирки на метрото, открити през пролетта на миналата година, доведоха до промяна в интереса на клиентите, съответно и до повишение на наемите в района. Според Мая Иванова цените на наемите в квартала - доста ниски през последните години, в някои комплекси и сгради днес се конкурират с тези в "Лозенец" и центъра. Средната цена за двустаен апартамент ново строителство достига 330 евро, а за тристаен около 400 евро месечно. При панелните жилища нивата са по-ниски - 250-270 евро за двустаен апартамент и 360 евро за тристаен на месец.

+ Откриване на нови магазини и наличието на ново строителство.
- Някои части на квартала все още не са добре развити.

Изгряващи звезди

Брокерите в "Имотека" наблюдават съществен интерес към кварталите "Хладилника" и "Кръстова вада" в последната година и половина заради вече пуснатата спирка на метрото - "Витоша", близостта до планината, но и до централната част на София. "Тези два квартала освен метрото вече имат и добре уредена инфраструктура с ремонтите, които се направиха, и общественият транспорт е добре работещ", коментира Георги Пейчев. В допълнение ценовите нива за наеми там са с около 5-10% по-ниски в сравнение с луксозната част на "Лозенец". "Строителството в района е основно ново, няма стари сгради и високи блокове, поради което се открива гледка към планината", посочва Пейчев.

+ Наличието на доста затворени комплекси. Добър квартал за семейства с малки деца.
- Натоварените булеварди и големият поток от хора заради Paradise Mall.

Вижте нашите имоти под наем в София


  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване