Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Новите положения в Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи

2014-05-12   |  Биляна Петкова, юрист

Съгласно промените в Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи вече не могат да придобиват и да притежават право на собственост върху земеделски земи:

1. търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим – т.н. офшорни дружества;
2. търговски дружества, в които съдружници или акционери са чужденци или чуждестранни юридически лица, извън тези от Държава – членка на ЕС, или Държава – страна по СЕИП, или при спазване условията на друг международен договор, както и еднолични търговски дружества, учредени от такива физически или юридически лица.

Въведено е допълнително изискване за срок на пребиваване в България - право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от пет години. Юридическите лица, с регистрация по българското законодателство по-малко от 5 години, могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, само когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество са пребивавали повече от пет години в страната. Този срок се изисква за български граждани, за граждани на Държави членки или на Държави – страни по СЕИП, за граждани на държави, с които има подписан съответен международен договор. Не е необходимо тези пет години да са последователни, или да са непосредствено преди покупката, но трябва да са изтекли към момента на подписване на окончателен договор за покупка.

При закупуване на земеделска земя, юридическите лица, който могат да купуват такава, трябва да представят пред нотариуса и документ, доказващ произхода на средствата, а не само досегашната декларация за произход на средства по Закона за мерките срещу изпиране на пари.

Измененията влизат в сила от 10.04.2014 година.

Разгледайте нашите оферти на земеделски земи

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване