Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Новото жилищно строителство се концентрира по Черноморието

2013-11-12   |  www.investor.bg, 08.11.2013

Черноморието се очертава като най-активният регион за жилищното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В трите области по Черноморското крайбрежие – Бургас, Варна и Добрич, през третото тримесечие са въведени в експлоатация общо 214 нови жилищни сгради с близо 1 500 жилища в тях. Лидер е Варна – 100 сгради с 641 жилища, следвана от Бургас – 79 сгради, но с по-малки по площ жилища (общо 737). В област Добрич са построени общо 35 нови сгради със 118 жилища в тях.

За сравнение, в останалите области в страната са били въведени в експлоатация малко над 300 нови жилищни сгради за периода юли-септември, т. е. в трите области се концентрира почти половината от новото жилищно строителство в цялата страна.

Броят на въведените в експлоатация жилища в трите области дори значително надвишава броят на въведените в експлоатация жилища в България през третото тримесечие (под 1 000 нови жилища за останалите области).

Руските купувачи – двигател на новото строителство по Черноморието

Засиленото строителство по крайбрежието е свързано със засиленото търсене на ваканционни имоти най-вече от купувачите от Русия и бившите съветски републики. По данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties руските купувачи са съставлявали около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през миналото тримесечие.

Интересът на руснаците е концентриран върху комплексите и градовете най-вече по Южното Черноморие и района на Варна. Освен апартаменти във ваканционни комплекси, те се интересуват и от селски къщи около Бургас, Пловдив, Ямбол и Стара Загора, отчитат от компанията.

Напоследък обаче руснаците все повече търсят имоти в градовете по Черноморието, включително и в по-малките градчета, които да ползват целогодишно. Много от тях се заселват в България и стартират и бизнес.

София – извън радара на строителите

Пловдив се очертава като областта с изключително оживено ново жилищно строителство. През третото тримесечие в региона са били въведени в експлоатация 47 нови жилищни сгради със 123 жилища в тях.

След Пловдив се нарежда София – област, където са били въведени в експлоатация 46 нови жилищни сгради с 50 жилища. За столицата новите жилищни сгради са 14, а жилищата в тях – 127.

В страната като цяло НСИ отчита, че въведените в експлоатация през третото тримесечие новопостроени жилищни сгради продължават да намаляват, както и жилищата в тях. Строят се предимно къщи (66% от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради) и по-малки по площ и брой жилища жилищни кооперации.

Около половината от новопостроените жилища са с 2 стаи, следвани от тези с три стаи, отчитат още от института. Спрямо третото тримесечие на миналата година обаче се отчита увеличение на новите жилища с пет, шест и повече стаи, докато тези с една, три и четири стаи намаляват.

Отчита се и лек ръст на полезната площ на едно жилище – средно 83,2 кв. м през третото тримесечие спрямо 80,6 кв. м за същия период на миналата година.

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване