Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Няколко неща, които всеки купувач на имот трябва да знае

2015-10-22   |  www.profit.bg, 21.10.2015

Имотите са една от добрите инвестиционни възможност през 2015 г. От BULGARIAN PROPERTIES наскоро съобщиха, че цените в София ще нараснат с 6% през настоящата година. В случай че възнамерявате да купувате жилище в следващите месеци, ето какво трябва да знаете:

1. Покупката на жилище отнема време – за огледи, за финансиране и приключване на сделката. Това може да отнеме 1-2 месеца, но може и до 6 месеца;

2. Обявената цена на продавания имот не е окончателна. Опитайте се да свалите поне 5% от нея. Спестените средства могат да послужат за нотариалните такси;

3. Имотите на първи и последен етаж са по-евтини от останалите, но за това си има логични обяснения. При тях имате по-висок риск от обири (на първи етаж) и нужда от ремонтни дейности (за последен етаж).

4. Напоследък отново популярни са т.нар. сделки на зелено, или иначе казано сгради, които са в процес на строеж. Ако сте се спрели на подобен вариант (най-вероятно заради по-ниската цена), то не я плащайте накуп. Поставете и условия в договора си – за издаване на акт 16, както и включване към мрежите на електроразпределителните дружества, ВиК и топлофикация.

5. В случай че покупката на имота ще бъде финансирана с кредит от банка, то добре е да знаете, че повечето банки отпускат до 90% от стойността му. Т.е. трябва да разполагате с поне 10 на сто от сумата, плюс разходите за такси, данъци, нотариус и прехвърляне.

6. В страната ни действат няколко кредитни консултанта. Екипите им са добре обучени и могат да ви съдействат за отпускането на кредит, при това безплатно за вас. Кредитните консултанти, като например Кредит Център, получават своята комисиона от банките при реализирането на сделката.

7. Ремонтни дейности – това перо не трябва да се пренебрегва, тъй като за него ще ви трябва отделен бюджет, който може да е от 5 000 до 50 000 лв., в зависимост от състоянието на имота и финансовото ви положение.

8. В случай че покупката на имота е с цел отдаването му под наем, добре е да знаете, че договорът за наем следва да бъде обявен в общината, за което се заплаща данък. Договорът ви също трябва да е добре оформен, за да не попаднете в ситуация с неплатени сметки или наем при напускането на наемателите.

9. Добре е да знаете, че всички сделки за над 15 000 лв. следва да минават по банков път. От следващата година този праг ще бъде 5 000 лв.

10. Да не забравяме и комисионата. Агенциите взимат между 2 и 3% от стойността за сделката, но има и бутикови агенции, работещи на 5 и повече процента. В случай че сте харесали имот, проверете дали той не се предлага от няколко агенции и сравнете комисионата им. Защото 1% от 50 000 евро са точно 500 евро.

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване