Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Очаква се ръст на цените на жилищата у нас за второто полугодие между 8 и 15 процента

2008-07-17   |  imoti.investor.bg

Увеличението на цените на жилищните имоти в страната от началото на юли до края на 2008 г. ще бъде между 8 и 15%, се прогнозира в анализ.

Прогнозата е сходна със стойността за първото полугодие, като според брокерите от началото на годината до края на юни жилищата у нас са поскъпнали средно с 12 на сто. Най-съществено през първото полугодие е увеличението в Русе – 24,3%, като цените на жилищните имоти в някои части на града вече се доближават в тези в София и Варна. В София средното поскъпване е 9,06%. В Бургас ръстът е 5,97%, в Пловдив е регистриран ръст от 19,38%, а във Велико Търново – 12,59%.

През останалата част от годината търсенето в страната ще се запази стабилно, като ще има по-голям интерес към комплекси от затворен и полузатворен тип, прогнозират още консултантите. Според тях масовото търсене ще остане насочено към периферните райони на градовете поради по-ниските цени на имотите. Обемът на предлаганите за продажба жилища в някои райони на страната ще се доближи в голяма степен до реално платежоспособното търсене.

През изминалото първо полугодие най-търсени остават двустайните жилища, но се наблюдава засилен интерес и към тристайните и четиристайните. При новото строителство се търсят имоти, които да имат поне Акт 14 и все по-рядко се купуват жилища „на зелено“.

Според данните доходността на жилищните имоти в България към края на юни е 5,67%, като стойността отговаря на средното ниво за Европа. В София доходността е в размер на 5,65%, а най-висока е стойността във Велико Търново – 8,6%.

Пазарът на наеми също отбелязва възходящо развитие, но в сравнение с предходния период динамиката е по-слаба. Най-значително е увеличението в столицата, където наемите на апартаментите са се повишили средно с 18,98%, а на къщите – с 16,1%.
През първата половина на година в по-голямата част от градовете се регистрира значително увеличение на предлагането на жилища под наем. Все по-често се появяват качествени апартаменти в нови или поддържани сгради. По отношение на търсенето се забелязва засилен интерес към апартаменти в луксозни нови сгради с отлично обзавеждане.


Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване