Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Forton: Очакват се сделки при офисите и търговските площи

2017-02-03   |  Капитал Daily, бр.19, 02.02.2017

Изминалата 2016 г. е била особено силна за бизнес имотите с повече сделки с офисни и индустриални площи, лек ръст на наемите и активен пазар на земя и инвестиционни активи. Това показва анализът на консултантската компания Forton, представен на пресконференция в сряда. Според експертите има всички предпоставки секторът да продължи да се развива на високи обороти и през следващите месеци."Подобно на 2016 г. и сега годината започва с активен наемен пазар и силен инвеститорски интерес към България и Югоизточна Европа. За разлика от миналата година обаче през тази очакваме и завършването на значителен обем офисни и логистични площи, което отчасти ще балансира търсенето и предлагането в тези сегменти", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Повече инвестиции
Инвестиционният обем през последните 12 месеца е достигнал 290 млн. евро, което е с 16% повече в сравнение с 2015 г. В това число влизат както придобивания на бизнес имоти, така и покупките на парцели. Броят на сделките миналата година е 60, а през 2015 г. - 54."Пазарът през годината беше много силен – над 70% от транзакциите са с доходоносни имоти. Това потвърди нашите очаквания фокусът постепенно да се измести от земя и подценени имоти към този тип активи", коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" във Forton. Очакванията на експерта са в следващите няколко месеца да бъдат приключени сделки с търговски и офис площи, в резултат на което инвестиционният пазар може да регистрира най-силната си година след 2007-2008 г. Прогнозата е България, Румъния и Унгария да привлекат интереса на опортюнистичните инвеститори предвид по-високите нива на доходност и потенциала за ръст, които предлагат спрямо по-зрелите пазари.

Активност при офисите
Пазарът на офис площи през 2016 г. е бил динамичен със 7% ръст на наемните сделки в София спрямо година назад. Общият обем на отдадените площи достигна 135 407 кв.м, което е над средното число за последните пет години. Поради недостига на първокласни офиси през миналата година договорите за площи в строеж са формирали над 40% от общия обем. Такъв тип беше и най-голямата сделка – отдаването на 20 000 кв.м в проекта City Tower на компанията Telus.
"Очаква се ръст на предлагането – през 2017 г. е планирано завършването на 160 000 кв.м офиси в София", обобщи Станимира Пашова, мениджър "Офис площи". Тъй като по-голямата част от новите сгради се очаква да получат разрешение за ползване през втората половина на 2017 г., сделките с площи в строеж ще запазят сериозен дял. Офертните наемни нива остават стабилни, около 13-13.5 евро/кв.м за първокласни офис площи в столицата и 8-10 евро/кв.м в Пловдив.

Индустриално оживление
Освен при офисите и при индустриалните имоти сделките за площи в строеж са заели значителен дял. Пример са наемни сделки във вторият етап на East Ring Logistics Park в Нови хан, Ring Road Logistic Park в Кривина, първата фаза от Industrial Park Sofia East, както и нов етап от Universal Logistics Park. В резултат инвеститорите в повечето от изброените проекти планират строителството на нови фази. "Констатираме сериозен интерес и очаквам пазарът да продължи да се развива с ускорените си темпове от последните години, т.е. между 30 и 40 000 кв.м усвояване на логистични площи, и то само в София", заяви Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи". След лекия ръст от предходната година наемите в София остават стабилни на нива от 3.8 - 4.2 евро на кв.м за площи над 5000 кв.м. Стремежът на редица бизнеси за експанзия поддържа активен и пазара на парцели.

Растящи наеми при търговските площи
Събитията на 2016 г. в този сегмент бяха ребрандирането на City Center Sofia като Park Center и откриването на Markovo Tepe Mall в Пловдив. Предлагането обаче остава ограничено, като общият обем търговски площи в молове в страната достигна 738 500 кв.м. Нови откривания на големи търговски центрове не се очакват. "Предвид ограниченото предлагане на първокласни площи на фона на нарастващите обороти на търговците и експанзията им обаче виждам потенциал за плавен ръст на наемите в София и на доминиращите проекти в страната", обобщава Росен Генев, мениджър "Търговски площи". Наемите на първокласни търговски площи в столичните молове достигат 30 евро/ кв.м в края на 2016 г., с близо 7% повече спрямо предходното тримесечие.

Вижте нашите оферти за офис площи


  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване