Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Офисът на утрешния ден

2017-10-17   |  Капитал, бр.41, 13.10.17, с.48+49

В миналото хората бяха принужда¬вани да ходят да работят на едно място и един офис просто защото техниката и оборудването бяха там. Но днес благодарение на новите техно¬логии те могат да се включват от където и да е (например от кафене). А и много организации позволяват на служителите си да работят от дома, В също¬то време според последните проучвания тъй нареченият home office води до загуби за компаниите, защото хората вече не се идентифицират с работодателя си и по този начин той не може да привли¬ча достатъчно квалифицирани специалисти. Ето защо послед¬ните тенденции в сектора се движат около все по-гъвкави схеми, с които фирмите искат да облекчават служителите си и да ги карат да се чувстват добре. Няколко са факторите, които според Colliers опреде¬лят как ще изглежда офисът на бъдещето, който работещите да изберат.

Офисът като преживяване
Пряка слънчева светлина, зеле¬нина навсякъде, разнообразна храна, топли напитки, меки възглавници за сядане. Не? това не е градината на заве¬дение, а работното място. Или поне това на служителите на френската IT компания Atos в офиса им в Амстердам. \"Създайте работно място, къ¬дето хората искат да дойдат отново\", казва Яняп Боогаард от консултантската компа¬ния Colliers. Атриумът на Atos е отворен за всички, не само за служители. Там всеки може да види колегите си да обядват с децата си, студенти да пият кафе преди лекция или Samsung да представя новия си продукт. Важното е, че достъпът е сво¬боден и вероятността за добро преживяване е изключително висока. Това е планът на Atos и на редица други компании -от Microsoft през Deloitte до Societe Generale. За тях хора като Боогаард планират офис пространството, чиято цел е една - да привлича и задържа хората да работят за компани¬ите чрез иновативни офис ре¬шения, които носят комфорт на служителите.

Дизайнът на сградата не е единственият начин това да се случи. Chief Experience Officer (СХО) - пост, който става все по-популярен напоследък, се грижи за цялостното прежи¬вяване на работа, организира фирмени събития, кани гост- лектори и дори е отговорен за физическото здраве на слу¬жителите, като осигурява месечни карти за ползване на фитнес и различни спортни съоръжения.

Повече от интернет
Ако допреди няколко години представата за интернет на работното място се изчерпва-ше с бързата скорост, в момен¬та нещата стоят доста по-различно. Примерът отново е от Амстердам. Когато сутрин служителите в The Edge Building идват на работа с колите си, камера сканира регистрацията им, а навигатор показва къде има свободни места на паркин¬га. Чрез специално приложение, разработено за сградата, рабо¬тещите там могат да прове¬рят къде в сградата има сво¬бодно място за провеждане на среща или просто да изпият ка¬фето си на спокойствие, като също така могат да регулират отоплението и осветлението в офиса си директно чрез същото приложение. Улесненията не са налични единствено за мениджърите в компанията, но и за обикновените служите¬ли. Работата на обслужващия
персонал също е улеснена - дори кошчетата за боклук в The Edge Building са свързани и \"съобща¬ват\", когато трябва да бъдат изпразнени, като по този начин продуктивността се покачва Значително. Всичко това ста¬ва възможно чрез интернет на нещата - мрежа от свързани помежду си устройства, които чрез вградени електронни еле¬менти позволяват събирането и обмена на информация с цел анализ на данни ш осигуряване на по-добро преживяване.

Работно място, което прави хората по-здрави
Основната идея на много ком¬пании е служителите да изли¬зат по-здрави след работа, от¬колкото когато са дошли. Това не става чрез принуждаване¬то им да тренират повече, а чрез стимулирането им да се движат през работния си ден. Всичко това включва и достъп до качествен въздух в офиса, както и светлина и вода. Не може да кажеш на служите¬лите си да не използват само асансьора, но можеш да напра¬виш добре осветени, привлека¬телни стълбища, които да им харесват, казват от Colliers. Например застрахователна компания в Мелбърн е свързала и всичките си отдели и етажи с интересни, модернистични стълби, чрез които служите¬лите се движат и работят с различни екипи. Не може д принудиш работещите в офиса да се хранят здравословно, но можеш да предлагаш високока¬чествени храни в кафенето или ресторанта на сградата. Друга, все no-налагаща се тенденция, е интеграцията на природни елементи в цялостния дизайн на съвременните офиси. Така се отговаря на човешката нужда да е близко до природата.

Споделено място, добро място
Много корпоративни органи¬зации карат служителите си да работят не само в офиса, но и да излизат и да посеща¬ват споделени пространства като WeWork, Tribes и др. Така те се изключват от корпора¬тивната среда и могат да се срещат със стартъпи, сту¬денти и др., което им дава друг бизнес поглед. Това също така се отразява при избора им на предпочитан работо¬дател, защото дава гъвкави възможности за работа. Спо¬ред различни изследвания през 2020 г. в цял свят ще има 26 000 споделени работни прос-транства. Което означава, че на всеки ъгъл в големите градове ще има такива офиси. Те отдавна не са само работ¬ното място на фрийлансъри и технологични стартъпи. Все повече големи мултина¬ционални компании наемат пространство в такива офиси или пък изграждат подобни места в собствените си цен¬трали. Например най-бързо увеличаващите се клиенти на WeWork са големи работода¬тели. Собствениците на офис сгради пък преформатират терени, които досега не са влизали в плановете им, в споделени пространства, тъй като те са все по-търсени от наемателите. Тези места стимулират комуникацията и сътрудничеството между хората в сградата.


Вижте актуални предложения за офис площи гр. София

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване