Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Около 10% от пазара на жилища в България се формира от чужди купувачи

2014-09-01   |  www.investor.bg, 29.08.2014

Около 10% от българския жилищен пазар се формира от чуждестранни купувачи, казва пред New York Times Станислав Петров, мениджър продажби в Select Properties Bulgaria.

Чуждите купувачи, повечето от които търсят ваканционни апартаменти или къщи, обикновено са привлечени от черноморското крайбрежие, в частност от градовете Варна и Бургас, следвани от ски курортите като Пампорово и Боровец.

„Столицата София е третият най-предпочитан район от чуждестранните купувачи, като цените там са по-високи от тези по Черноморието или в ски курортите“, обяснява Петров.

New York Times има рубрика, озаглавена „House Hunting in ...“ (На лов за жилище в...). Последната статия от нея е посветена на България. В материала се представя крайбрежна вила между Албена и Балчик, която се продава срещу 755 260 долара.

Сред чуждите купувачи има търсене на „плажни къщи на първа линия“, които са с високи цени, обяснява пред вестника Златка Георгиева, мениджър продажби на Best Bulgarian Properties.

Кой купува в България

Британските купувачи, които допринесоха за надуването на балона на жилищния пазар в България от 2000 до 2008 г., изчезнаха в голяма степен след 2008 г. и бяха заменени от руснаците. Тази година обаче британските купувачи се завръщат към българския пазар, като броят им расте, казва Полина Стойкова, главен оперативен мениджър на базираната в София агенция Bulgarian Properties с офиси по цял свят.

„Забелязваме стабилно завръщане на британските купувачи през последните два месеца“, казва тя. “Очакваме тази тенденция да продължи”, допълва Стойкова.

Руснаците остават най-голямата група чужди купувачи на жилища в България, като сред тях има и клиенти от Германия, Франция, Холандия, Белгия, Украйна, Скандинавия, САЩ, Канада, Австралия и Южна Африка, отчитат брокерите.

През последните две години нараства интересът към България и от страна на купувачи от Близкия Изток от страни като Ливан, ОАЕ, Сирия и Пакистан, казва Петров.

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване