Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Първи ръст от 7 години на пазара на зимни ваканционни имоти

2015-11-09   |  www.money.bg, 05.11.2015

Истински ренесанс за имотите в ски курортите през тази година, който продължи дори и по време на активния летен сезон. И в трите големи курорта наблюдаваме повече продажби спрямо същия период на миналата година. Тази тенденция съвсем естествено води и до стабилизиране на цените и първи плахи ръстове от 7 години насам.

В морските курорти ситуацията не е толкова еднозначно положителна, тъй като те бяха превключили на по-висока скорост с руските купувачи през периода 2011-2014 г. - нещо, от което ски курортите не усетиха голямо оживление. С отдръпването на руските купувачи от лятото на миналата година морските курорти и най-вече районът около Слънчев бряг са в условия на спад в търсенето.

Все пак, трябва да се отбележи, че има положителни тенденции по отношение на увеличение на интереса и повече продажби в северните курорти около Варна, както и на юг от Бургас - в Созопол и Лозенец.

Интересна положителна черта на ваканционния пазар като цяло е навлизането на голямо разнообразие от купувачи от различни страни, включително и на българи, което очертава добри перспективи за развитие и в морските, и в ски курортите.

Ски курортите

Летните месеци бяха изключително активни за Банско с отчетливо нарастване на продажбите на ваканционни имоти на купувачи с разнообразни националности - британци, руснаци, украинци, македонци и др.

През изминалото 3-то тримесечие средните цени на продадените апартаменти в Банско отбелязват ръст с малко над 1.3% на тримесечна база. Това е втори пореден тримесечен ръст на цените в курорта и затвърждава обръщането на тенденцията и навлизането на имотния пазар в най-големия ни зимен курорт във фаза на възстановяване. Натрупаният ръст в цените на имотите в Банско за деветмесечието е 3.6% на годишна база.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие е 380 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 26 000 евро (при 23 920 евро за предходното тримесечие).
В Пампорово средната цена за третото тримесечие е 340 евро/кв.м., почти без изменение за цялата година. В Боровец средната цена на апартаментите е 570 евро/кв.м.

Имотните пазари в зимните курорти като цяло са стабилни, цените достигнаха дъното и вече забелязваме възстановяване и повишаване на интереса към покупка. Със старта на зимния сезон купувачите се активизират и очакванията ни са за едно силно четвърто тримесечие на 2015 и още по-силно начало на 2016 година.

Вижте нашите имоти в ски курортите

Морските курорти

Без особено изменение премина 3-тото тримесечие за Слънчев бряг и южните курорти. След слабия старт на годината и относително позитивните тенденции в началото на лятото, активният летен сезон премина под знака на продължаващ спад на продажбите в Слънчев бряг, който за изминалите месеци е 25% на годишна база. Цените на имотите запазиха нива през летния сезон и средната цена, на която се сключваха сделки в Слънчев бряг е 600 евро/кв.м.

Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през изминалите месеци е около 35 500 евро, а купувачите и тук са с разнообразни националности - както руснаци и британци, така и купувачи от Франция, Германия и Чехия.

От южните морски курорти добро впечатление правят Созопол и Лозенец, където през изминалото лято регистрирахме добър интерес и сделки както с чужденци, така и с български купувачи. Цените са по-високи от тези в Слънчев бряг - закупените имоти варират между 35 000 и 150 000 евро.

На север най-голям интерес през изминалите месеци генерират курортите Златни пясъци и Балчик, като Балчик е най-популярният курорт в района за покупка от български купувачи, а Златни пясъци привлича многобройни националности, сред които британци, израелци, руснаци, ливанци и др.

Вижте нашите имоти в морските курорти


  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване