Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на имоти излиза от кризата

2014-08-07   |  www.investor.bg, 07.08.2014

Имотният пазар в България все по-убедително излиза от кризата. Според изчисления на компанията Bulgarian Properties на база данните на Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на 2014 г. средните цени на жилищата в страната са регистрирали второ поредно реално годишно нарастване от 2%.

Реалния ръст компанията изчислява след приспадане на инфлацията чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени.

През второто тримесечие на годината ръстът на цените на жилищата леко се е ускорил – през първите три месеца на годината беше отчетено годишно повишение от 1,79%, посочват от компанията.

„Тези данни са в пълен синхрон с прогнозираното от нас в края на миналата година приключване на низходящия тренд и навлизане на пазара в нов етап от своето развитие“, допълва се в анализа на агенцията.

Положителният тренд на имотния пазар е най-отчетлив в София и Пловдив. И в двата най-големи града в България цените на жилищата през изминалите месеци отбелязаха четвърти пореден реален годишен ръст в размер на 4,38% в София и 5,37% в Пловдив.

Спрямо предходното тримесечие цените на имотите в столицата са нараснали с 1,34%, а в Пловдив – с 1,96%, изчисляват от компанията.

Средната цена на продадените апартаменти в областните градове в България през второто тримесечие на 2014 г. е 444 евро/кв.м. при 443 евро/кв.м. през първото тримесечие на 2014 г.

Нарастване на цените има във всички големи градове на страната. В София средната цена на кв. м се е увеличила до 753 евро, в Пловдив – до 489 евро, във Варна – до 699 евро, в Бургас – до 578 евро, в Стара Загора – до 454 евро, а във Велико Търново – до 372 евро.

Вижте имотите ни за продажба в района на Пловдив

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване