Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оттласкване от дъното

2012-07-04   |  Труд, 04.07.12, с.25

Пет години след като се спука ипотечният балон в САЩ, пред пазара на имотите отвъд океана се очертава една добра и една лоша новина.
Добрата е, че този сектор в икономиката успя да се оттласне от ръба на пропастта и вече е на около 1 /3 от нормалното си състояние преди кризата, описа ситуацията сп. „Тайм\". Лошата новина е, че за пълното му възстановяване ще може да се говори чак през 2015 г., като този процес би могъл да отнеме повече време, ако иконо¬миката на САЩ се влоши. Факт е обаче, че през 2012 г. американците започнаха да си връщат доверието в пазара на недвижимости, сочи статистиката преди националния празник на САЩ - 4 юли. Продажбите и на новите, и на вече обитаваните жилища вървят нагоре. Цените на имотите, които се понижиха с 1/3 от 2007 г. насам, също се стабилизират. Строителните компании стартират нови проекти. А лихвите по ипотечните кредити са рекордно ниски.

Най-лошото отмина
Пазарът наистина е далеч от пълното си оздравяване, но данните са категорични, че най-лошото отмина, съобщи АП. Ето какво сочат те. Само през април американците, които са си купили ново жилище, са се увеличили с 10 на сто в сравнение със същия месец на миналата година. Очакванията са, че до края на годината продажбите ще са с 13% повече от 2011 г. Според Националната асоциация на посредниците при сделки с недвижими имоти индексът на сключените договори през този период е 101,1. А всеки показател над 100 се смята за „здравословен". И все пак продажбите далеч няма да достигнат нормата от 7 милиона на година като през 2005 г. Ако вървят така, както през май - 369 000 сделки, то за годината те ще са около 4,5 милиона. Днес строителството на нови жилища и броят на по¬исканите разрешителни за това в САЩ все още остават наполовина от нивото, смятано за „добро". Въпреки това май е третият пореден месец, в който експертите регистрират ръст. Посредниците при сделките казват, че се завръща времето на истинските войни в наддаването за старите имоти. Наскоро къща с 5 спални (нуждаеща се от ремонт) във Вашингтон бе продадена с $ 250 000 повече от обявената цена от $ 1,35 млн., след като 11 кандидат-купувачи се надцакваха с оферти. Има обаче и обратни примери. „Продадох апартамент, за който 10 клиенти наддаваха 3 дни", казва експертката в бранша Ейприл Болин от Ривърсайд, Калифорния - един от епицентровете на срива на жилищния пазар. Продавачът и купувачът си стиснали ръцете при цена $ 173 000, която е по-малко от половината на тази в пика на имотния балон през 2006 г. Тогава банките отпускаха лесно кредити. Търсенето бе високо. Цените - също. Тази поредица от „благоприятни" събития накара много неплатежоспособни потребители да се възползват и да си купят имоти със заеми, които не можеха да обслужват. Натрупването на милиони високорискови кредити и невъзможността да бъдат погасени доведоха до спад на ценните книжа, обезпечаващи въпросните ипотеки, и на ликвидността на банките. Балонът се спука и светът навлезе във финансова криза.

Все още има препятствия
Пазарът на имоти все още е изправен пред пре¬пятствия. Много собственици се оплакват, че имотите им в момента струват далеч по-малко от ипотеките им. Поради това не си заслужава да ги продадат, но в същото време много от тях изостават с плащането на вноските си. Статистиката през април сочи, че на всеки два продадени имота се пада по един, заплашен от форклоужър (принудително придобиване от банка при просрочване на ипотеката - б.р.). Влошаването на крехката икономика също може да отблъсне потенциални купувачи. Що се отнася до лихвите по кредитите, макар да са на рекордно ниските 3,66% на година за 30-годишен фиксиран период, отпускането им се затегна неимоверно.
„Жестоката ирония е в това, че преди бе достатъчно само да покажеш, че имаш пулс, за да ти дадат заем. Днес трябва да си олимпийски шампион".

Вижте нашия ценови индекс с актуални данни за имотния пазар в България

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване