Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на жилища в София е във възходящ тренд

2015-09-04   |  Строител, бр.36, 04.09.15

Пазарът на недвижими имоти в София е във възходящ тренд. През второто тримесечие на годината за първи път след 2008 г. секторът отбеляза едновременен ръст на всички ключови показатели – реализирани продажби, цени на имотите на база реално сключени сделки, обеми новоотпуснати кредити и активност в строителството с повече издадени разрешителни за строеж и стартирали нови инвестиции.

Усещането за положително развитие се е почувствало още през първото тримесечие, което е белязано от увеличение на продажбите, силна активизация на търсенето на нискобюджетни апартаменти, засилване на интереса към ново строителство и тенденция за леко нарастване на цените на жилищата в столицата в рамките до около 5%.

В резултат вече и купувачите, и продавачите са единодушни за това, че настъпи времето за сключване на сделки. Такава е оценката за първата половина на годината на експертите от Bulgarian Properties. По данни на компанията през второто тримесечие средната цена на търгуваните апартаменти в София e достигала 780 евро за кв. м (при 771 евро за кв. м през първото и 735 евро за кв. м за периода април – юни на 2014 г.). Съответно,нарастването на цените е 6% на годишна база и 1% спрямо предходните месеци.

Средната обща покупна цена на жилищата в София за периода април – юни на 2015 г. е била 75 хил. евро и остава съпоставима с тази през 2014 г. Специалистите посочват, че единствената важна разлика е, че през първото тримесечие са преобладавали бюджетните сделки на цени до 50 хил. евро, докато през второто потребителите вече са били много по-уверени и са се пренасочили в средния и високия ценови клас.

През първото тримесечие консултантите отчитат годишно нарастване на обемите продажби от 30%. За следващите три месеца е регистриран пореден ръст на новосключените сделки с жилища в София от 50% на годишна база.

Това показва, че процесът на активизация се ускорява, а изминалите април, май и юни са най-успешните за имотния пазар в столицата от няколко години насам. Kато цяло се наблюдава подем във всички квартали на София. От началото на януари до края на март най-много продажби са реализирани в „Младост“, „Витоша“, „Манастирски ливади“ и „Бояна”. Най-предпочитан през второто тримесечие е бил кв. „Лозенец“, който е държал и най-високи цени – около 1100 евро за кв. м. Сходни са нивата и в центъра, който постепенно си възвръща интереса на купувачите.

Други популярни квартали са „Студентски град“ и „Витоша“, където има предлагане на качествено ново строителство на приемлива цена. Статистиката на Bulgarian Properties показва, че покупките на 3-стайни апартаменти имат тотален превес през второто тримесечие. Те съставляват почти 50% от продадените жилищни имоти. Двустайните са едва 25% от реализираните сделки, 15% са многостайните апартаменти, а 10% са къщи.

Видно е, че делът на закупените тристайни домове нараства за сметка на двустайните. Това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие, когато двустайните и тристайните са били с почти равен дял. Съответно, средната площ на закупените недвижимости е нараснала на 100 кв. м. при 74 кв. м в началото на годината.

Продължава тенденцията за скъсяване на срока за реализация на апартаментите в София. Средният престой на продадените през второто тримесечие имоти e бил 73 дни спрямо 80 дни за първото и 104 дни за 2014 г. Наблюденията на професионалистите показват силно полугодие и за ваканционните имоти.

Особено добро впечатление прави Банско, където след най-продължителен спад на цените пазарът вече се оттласква от дъното. След негативните тенденции и отлива на купувачи в началото на годината през последните месеци се забелязва активизация на руските купувачи, като наред с това протича процес на нарастване на търсенето и от страна на британци и други националности.

Летният сезон е обичайно по-слаб за имотите в зимните курорти, но това не важи за Банско през тази година. Продажбите там през второто тримесечие бележат значителен ръст, като британците са 40% от купувачите. Средната цена на продадените апартаменти в планинския град за второто тримесечие на 2015 г. е 375 евро за кв. м при 360 евро за кв. м за предходния период януари – март. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е 24 000 евро (при 20 100 евро за 2014 г.). Средните цени в Пампорово са малко по-ниски – 340 евро за кв. м за първото тримесечие и 350 евро за кв. м – за второто.

През полугодието в Боровец нивата се задържат около 600 евро за кв. м. Слаб старт на годината и леко подобрение през второто тримесечие има в морските курорти. Офертните цени в Слънчев бряг вече задържат нива, след като отбелязаха понижение с около 10% в първите месеци на 2015 г. Пазарът в морските курорти вече се балансира след отдръпването на руските граждани в края на 2014 г. Активни купувачи към момента са както руснаци, така и украинци, британци, българи. Спад има в реализираните продажби на недвижимости в Слънчев бряг, за второто тримесечие той е 30% на годишна база, а средната цена на закупените апартаменти е 600 евро за кв. м при 675 евро кв. м за първото.

Имоти в Бургас към момента се придобиват най-вече от българи. Средната цена на продадените апартаменти там е 785 евро за кв. м. На юг от Бургас през последните месеци се купуват имоти най-вече около Созопол и Лозенец. Недвижимостите във и около Варна са се радвали на значителен интерес през цялото полугодие.

Сделките през второто тримесечие на 2015 г. са нараснали спрямо същия период на миналата година, а средната цена на апартаментите във Варна е сходна с тази в София - 900 евро за кв. м. Най-многобройни купувачи в района са българите и британците. Родните потребители търсят предимно луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите, а също и ваканционни имоти, като най-предпочитани са тези в голф курортите.

Англичаните, за които Варна традиционно е един от любимите региони, предпочитат ваканционните курорти около морската столица. Те купуват както апартаменти в Златни пясъци, така и селски къщи около Варна. Средната цена на придобитите от тях имоти е около 40 000 евро. Интересът на българите към имоти в Гърция през последните години е траен с тенденция към нарастване. Анализаторите посочват, че най-голямо търсене има към о-в Касандра на Халкидики.

Повишава се и интересът и към о-в Ситония, където са ваканционните селища Никити, Вурвуру, Неос Мармарас. Сред желаните селища са още Флогита, Созополи, Неа Каликратия и Мудания, а също така районът около Кавала и Аспровалта, Врасна и Ставрос. Най-предпочитани от купувачите са редовите къщи, но има търсене и на апартаменти, като задължителен елемент е имотът да е на първа линия, в близост до ресторанти и магазини и по възможност с морска панорама.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties: Има засилен интерес към обекти ново строителство

Инвестиционният интерес към София нараства и все повече хора от различни градове от страната влагат в имоти в столицата като стабилен пазар с добри перспективи за развитие. Тези купувачи към момента съставляват около 15% от всички, които придобиват жилища в столицата. Има засилен интерес към обекти ново строителство.

Ние работим с утвърдени строители и инвеститори и разполагаме със значителен брой потенциални купувачи, които търсят ново строителство в София за ползване или инвестиция.2015 г. до момента потвърждава очакванията ни, че ще бъде преломна при градските имоти и особено за най-големия пазар, какъвто е София.

Може да се каже, че пазарът в столицата е в добро здравословно състояние и все по-уверено излиза от стагнацията, в която беше изпаднал години наред. Очакваме темпът на нарастване на цените и продажбите да се запази до края на годината и да отчетем ръст от около 6 – 7% за цялата година, което определено ще даде по-голяма увереност на всички пазарни участници.

Вижте нашите обекти ново строителство в София

За строители и инвеститори - обявете сградите си за продажба при нас!

Вижте статия в PDF формат

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване