Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът вече не е толкова черен

2014-05-16   |  www.fakti.bg

Недвижимите имоти, които бяха локомотива на икономиката допреди няколко години, а след това се оказаха на дъното, отново бележат възраждане. Да, определено бумът, на който бяхме свидетели, няма да се повтори, по простата причина, че това, което се случи в периода 2005-2008 г. до голяма степен беше лишено от икономическа логика.

След отчетения от Националния статистически институт, макар и на минимален, ръст в цените на недвижимите имоти, анализатори са категорични, че пазарът вече се е оттласнал от дъното.

„Нещата не са толкова черни колкото бяха. Цените на имотите спряха да падат. Това не означава, че ще последва значително нарастване. Цените ще останат стабилни през тази и 2015 г. и ако има нарастване, то ще е минимално”. Това каза Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис” по време на тазгодишното издание на икономическия форум „Шумът на парите”.

„Не може обаче да бъдем прекомерни оптимисти. Причините са, че икономическият растеж е плах, безработицата е висока. Достъпността на жилищата е най-добра спрямо средния доход на населението, може би в исторически план за последните 10 години”, допълва Стойкова.

Не е тайна, че търсенето на жилища е съсредоточено в големите градове на страната. То е породено от миграционния процес от по-малките към по-големите населени места. В по-малките градове, обаче стагнацията продължава. „В градове като Силистра и Видин например, не може да се оцени даден имот, поради липса на сделки”, казва Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие в „Амрита”. „Раздвижването на пазара се дължи на дисбаланса свързан с предлагането. Дисбаланс по отношение на качеството на оферирани жилища. Голяма част от апартаментите, които се продават сега са с недобро качество, незаслужаващи съответната офертна стойност. В същото време активността на инвеститорите, показва подобряване на знанието им относно това какво трябва да построят, какъв продукт да предоставят на клиентите, за да бъдат успешни техните проекти както по отношение на цената, така и по отношение на срока на продажба”, обяснява Генев.

Независимо от кризата в България високо остава съотношението между цена на имот и доходност. В страни с развити пазари като например САЩ, то е 3. За Европа средно е 4-5, а в у нас е 10, което е добре за средно развита икономика. За сравнение по време на бума на пазара то е било 18.

За раздвижването на сектора на недвижими имоти съществена роля могат да изиграят депозитите. Така например, „с 40 млрд. лв., които българите спестяват в банките, могат да се построят 46 млн. кв.м. жилищна площ”, каза Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”. Изчислението е направено при средна цена на квадратен метър от 450 EUR. Само 10% от парите вложени в депозити да бъдат използвани за покупката на жилища, това ще увеличи броя на сделките със 61%. В същото време статиката отбелязва, че за първите три месеца на настоящата година 43% от сделките са сключени изцяло със собствени средства.

Медийни партньори на „Шумът на парите” са сп. Мениджър, Дарик Радио, новинарските сайтове fakti.bg и novini.bg, както и специализираните imot.bg и insurance.bg.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване