Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българинът купува все по-често имот на зелено

2016-03-09   |  dnes.bg

Ева ли някой си е мислел допреди няколко години, че сделките с жилища „на зелено“ някога ще се възстановят с толкова бързи темпове, както преди кризата. От миналата година обаче се наблюдава връщане на интереса към покупката на жилища в строеж както за собствено ползване, така и с цел инвестиция.

Тенденцията е за пазара основно в София, както и най-големите градове на страната – Пловдив, Варна, Бургас, но постепенно се наблюдават признаци за активизиране на този пазар и в някои от областните градове, например Велико Търново, Благоевград, Стара Загора и други.

Основните причини – от една страна недостигът на качествени имоти ново строителство, а от друга – ниските лихви по депозитите, което стимулира повече хора да насочат спестяванията си към вложение в имот.

В много от случаите новопостроените сгради дори не стигат до агенциите за имоти, тъй като по-голямата част от жилищата се реализират директно от инвеститора. Купувачите се възползват от възможността да изберат разположението на жилището си от гледна точка на изложение и етаж, а могат и да направят промени в жилището по време на самия строеж.

Ако купувачите обаче се насочват към сгради в строеж в търсене на по-ниска цена, вероятно трябва да преосмислят стратегията си. Напоследък цените на жилищата в строеж догонват цените на вече завършените жилища и имотите старо строителство заради дисбаланса между търсене и предлагане. Така възниква въпросът докога ще продължи подемът на пазара въпреки очертаващото се силно ново строителство в големите градове предвид издадените през миналата година разрешителни за строеж.

Друг въпрос е доколко пазарът на жилища в строеж не следва амбициите на инвеститорите, отколкото нуждите на купувачите. Остава и проблемът с риска за купувачите, тъй като няма схема за плащане, чрез която той да бъде избегнат. Евентуални загуби биха могли да се минимизират при сключване на сделка с достатъчно авторитетен инвеститор, с подписването на договори с ясни срокове и ангажименти от страна на строителя и сключване на застраховка при евентуален фалит на строителя.

Банковата политика – катализатор на пазара

Политиката на банките – намаляването на лихвите по депозитите и кредитите, е основен катализатор на пазара на недвижими имоти през последната година.

Първите признаци за раздвижване на този пазар се появиха при затварянето на Корпоративна търговска банка, но както се оказа – това не беше спорадично. Много от клиентите на банката търсеха вариант за влагане на парите, които си възстановиха, като тези, на които не им достигаше малко за покупка на имот, а не искаха да теглят кредит, се насочиха към варианта сделка „на зелено“ с отстъпка.

Банковата политика подкрепя и експанзията на пазара на имоти в строеж. През последната година се засили реализацията на нови проекти с финансиране от банките, а много от купувачите на имоти „на зелено“ си осигуряват кредит от банката, която финансира инвеститора, при по-добри условия.

Банковото финансиране за купувачите обаче влиза при издаване на Акт 14 за сградата – т.е. завършен груб строеж. Обикновено финансовите институции отпускат около половината от необходимата сума за покупка, т.е. сделките „на зелено“ са по-подходящи за купувачите с по-висок дял собствено финансиране за сделката.

Вижте нашите имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване