Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Подем и при ваканционните имоти

2017-07-14   |  https://profit.bg

Подемът при жилищните имоти в големите градове се усети и при ваканционните имоти. Ефектът в този сегмент се изразява в преодоляване на кризата от отлива на руските и британските купувачи, стабилизация на цените и поддържане на стабилен интерес и обеми продажби.

"За разлика от значителното нарастване в цените на жилищните имоти в големите градове, при ваканционните имоти говорим по-скоро за пазар със стабилни цени и положителни перспективи, който е в процес на намиране на нови пазари", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

"Един от новите пазари, съвсем естествено, е местният. Българите вече съставляват 50% от купувачите в най-големите морски и ски курорти, а в някои от курортите те са основни купувачи. Това са морските курорти на юг от Бургас, планинските Боровец и Пампорово и балнео курортите, начело с Велинград", допълва тя.

Налице е и стабилно чуждестранно търсене на ваканционни имоти, което се запази, въпреки всички кризи, а кръгът от националности непрекъснато се разширява. От миналата година се забелязва засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок, като Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Украйна, Чехия, Молдова, както и от различни европейски страни.

Новото в началото на този летен сезон е раздвижването, което се забелязва при руските купувачи на морето и очакванията те да са доста по-активни, отколкото през изминалите години.

Морските курорти

От началото на годината обемите на продажби и цените на морските имоти се запазват сходни с тези от миналата година.

Средната цена, на която се реализират сделки в Слънчев бряг и през първото, и през второто тримесечие на 2017 г., е 530 евро/кв. м при 505 евро/кв. м за 2016 г. Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през тази година също е без съществено изменение – 32 200 евро през 2017 г. при 29 200 евро година по-рано. Цените на имотите във висок клас тип хотелски комплекси са на нива от 750-800 евро/кв. м.

Средната цена на закупените апартаменти в Созопол е 600 евро на кв. м, като цените започват от около 500 евро на кв.м и достигат нива до 1600-1800 евро на кв. м за топ комплексите по Южното Черноморие.

Българите вече съставляват 50% от купувачите в Слънчев бряг, а в курортите на юг от Бургас те са почти 100% от купувачите към момента, т.е. пазарът по Южното Черноморие е почти изцяло български.

Планинските курорти

Подобно на морските курорти, и при планинските курорти няма съществени изменения и като цяло се запазват тенденциите от миналата година по отношение на цени, обеми продажби и микс на купувачите.
Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първото тримесечие е 370 евро/кв. м а през второто - 360 евро/кв. м при 366 евро/кв. м за цялата 2016 г. Средната обща покупна цена е 25 200 евро при 24 700 евро миналата година.

Във високия клас хотелски комплекси цените в Банско стартират от около 450 евро/кв. м, като тенденцията е за леко нарастване на цените на този клас имоти от началото на годината.
Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт. Средната цена за 2-ото тримесечие на база реални сделки е 600 евро/кв. м при 595 евро/кв. м миналата година.
В Пампорово средната цена за второто тримесечие е 340 евро/кв. м – също без особено изменение от миналата година.

В заключение може да се каже, че ваканционните пазари в момента дават много добри възможности с изгодни цени, голям избор и време за спокойно взимане на решение за покупка, а летният сезон е особено подходящ за това.

Вече все по-ясно се отличават различните класове ваканционни имоти. Едните са имоти, които притежават характеристиките на жилищни имоти, а другите са в комплекси с редица екстри, рецепция и поддръжка, които са проектирани да работят като хотели и които вече имат натрупан опит в тази дейност и могат да покажат резултати.

Разликата между двата класа имоти е в цените, в таксите за поддръжка и може би най-важното - в потенциала им да бъдат отдавани под наем и да генерират доходност.

При покупката на ваканционен имот е добре всеки купувач да дефинира каква е целта му. Ако тя е жилищна за собствено ползване и лайфстайл, тогава жилищните ваканционни имоти са добра възможност и то при добри цени, ниски такси поддръжка и налични обзаведени и готови за ползване имоти.

Ако се търси инвестиция с цел отдаване под наем и реализиране на доходност, тогава е добре да се инвестира в по-висок клас имот, който има по-високи разходи по поддръжка, но и потенциал да генерира доходност.


Вижте актуални оферти в морски курорти


Вижте актуални оферти в ски курорти

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване