Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Покупка на жилище или инвестиция във фонд?

2017-09-11   |  Новини дир.бг, 08.09.2017

Последните данни на Българска народна банка сочат, че лихвите по депозитите, предлагани от банките у нас, достигат най-ниските нива в историята си. Именно в тези времена част от населението вече си задава въпроса къде да вложи спестяванията си.

А това наистина е сериозен въпрос, на който ще отделим време в днешния материал. Защото лихвата днес, получавана от вашата банка, едва ли ще покрие данъка по лихвата плюс инфлацията в страната.

Две са основните възможности, към които част от хората, теглещи средства от банките, се насочват. Първата е свързана с покупката на имот, където се разчита или на ръст в цените, или на дохода, получен от неговото отдаване под наем, докато втората е свързана с инвестиция във взаимни фондове.

Както неведнъж в последните седмици и месеци сме питали, тази инвестиция е все по-популярна в страната, като вложенията във фондове, по последни данни, вече са за над 3 млрд. лв, при това за второ поредно тримесечие.

Ето защо днес ще сравним тези две инвестиции по няколко основни критерия:
Фонд vs Имот – плюсове и минуси:
Сигурност/Рискове

Голяма е вероятността да не разбирате както от инвестиции, така и от тънкостите на имотния пазар. Да, наистина и при двете разчитаме на консултацията на експерти, но имайте едно наум.
За разлика от банковия сектор, който е обект на строги регулации, ситуацията при „брокерите на имоти“ далеч не е такава. Това често води до ситуацията,при която насреща стои човек с опит от около година или дори по-малко.

Предимството на инвестиционния фонд са именно специалистите с добро образование и строга регулация. Знаете ли, например, че най-голямото европейско управляващо дружество, което отскоро е достъпно и у нас (бел. ред. Amundi, предлагано в клоновете на Сосиете Женерал Експресбанк), управлява повече от 1.2 трилиона евро на над 100 млн. души по света?

Рисковете от неплащане и натрупване на разходи при отдаването на имота, както и напускането на наемателите, също са налице. При фондовете няма подобен риск.
Природните бедствия, например земетресенията и други евентуални имуществени вреди, са риск само за вложението ви в имот, но отново липсват при фондовете.

Разходи
Стандартно покупко-продажбата на имот ни носи и допълнителен разход от между 2.5-3% комисиона за брокера. Нова комисиона се полага и при сключването на договор за наем.
В случай че искате да сте изряден наемател, което силно препоръчваме, не трябва да забравяте, че дължите и 10% данък върху дохода от наеми. Не е вариант да посочвате по-нисък наем, с цел да намалите данъка си, тъй като рискувате да не спите спокойно.

Високи са и нотариалните такси, а не бива да изключвате и евентуалните ремонтни дейности по имота си.

При фондовете на Амунди, предлагани от Сосиете Женерал Експресбанк, освен таксата управление, удържана от Амунди, която варира спрямо фонда средно между 0.8% – 1.6%, няма такса за изход при продажбата на притежаваните дялове.

Колкото до входната такса за инвестиция във фонд, концентриран в акции, тя е в размер на 1% от сумата или иначе казано 500 евро при инвестиция от 50 к евро.

Доходност
Освен че доходът от инвестиция във фонд е необлагаема, тя е и отлична възможност да увеличите спестяванията си доста по-бързо през годините, отколкото стандартните депозитни предложения.

А доходите от този тип инвестиции, както е видно от скорошен материал на Profit.bg, в повечето случаи са двуцифрени, при това не за последните 12 месеца, а само от началото на годината, или точно 8 месеца.

Да, минали резултати не гарантират и бъдещи добри доходности, но именно затова специалистите препоръчват по-дългосрочен период на вложението ни, обикновено 5-7 години.
Справка на Profit.bg показва, че вложение от 50 000 евро през 2007 г., или точно преди 10 години, в Amundi Funds Equity Europe Concentrated би ни донесла доходност от 100.67%, или иначе казано - днес парите ни биха се превърнали в 100 335 евро, достатъчни за покупката на два маломерни имота в столицата.

За същия този период вложение от около 50 000 евро, при отчетените тогава най-високи цени на пазара на имоти у нас, биха ни стигнали за покупката на едно или друстайно жилище, в зависимост от района, който сме избрали.

Един подобен имот би ни носил по около 4-5% годишна доходност, т.е. доста над лихвите по депозитите в момента, но и под резултата, постигнат от фонд на Amundi.
Отделно, следва да се има предвид, че доходите от наем се облагат с 10% данък, а доходността ни ще зависи, както от непрекъснатостта на отношенията ни с наемател/и, така и от евентуалните ремонтни дейности по имота, които ще са за наша сметка като собственици.

Дългосрочен ангажимент
И при двете вложения се изисква дългосрочен ангажимент, но имайте предвид, че ако ви потрябват парите ви, много лесно и бързо е да продадете дяловете си от фонда, в който сте инвестирали.

Продажбата да даден имот може да отнеме между 3 и 12 месеца, или доста по-бързо, но ако направите сериозна отстъпка в цената.

Вижте селекцията ни от градски имоти в страната


  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване