Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кризата сваля до 30% цените на сделки по придобиване на бизнес в България

2010-07-08   |  Класа, бр.797, 08.07.10

От 10 до 30% паднаха цените при сливане и придобиване на бизнес, показа проучване на „Класа“ сред консултанти. Въпреки слабото раздвижване на пазара все още реалните сделки са твърде малко, а предлагането на бизнес проекти и цели компании за продан нараства. Все пак не може да се каже, че сделки липсват. Доказателство за това са закупуването на „Софийска вода“ и предстоящата продажба на дела на „Енел“ в „Марица-изток 3“. „Големите финансови фондове и стратегическите инвеститори следят макроикономическата ситуация, постепенно успяха да се капитализират и да се активизират на пазара“, каза Росен Иванов, управляващ партньор в Entrea Capital, която притежава изключителните права на M&A International за България. Купуват се най-вече печеливши бизнеси.

Има интерес към компании в несъстоятелност
Напоследък се проявява интерес към компании в несъстоятелност. Една от причините е, че тяхната цена е минимална и са притискани от кредиторите си да продават. Българските фирми купувачи се увеличават. Това показва, че все пак и у нас има свободен паричен ресурс, коментира Никола Стоянов, управляващ директор на Bulgarian Properties с дъщерно дружество Businessforsale.bg.

Големите сделки на сливания и придобивания традиционно се пазят в тайна, преговорите се извършват под строга конфиденциалност. Все пак се работи по няколко стратегически сделки и в момента, признаха от Entrea Capital. До края на годината ще има много слабо съживяване, което все още е далеч от резултатите отпреди кризата, прогнозира Иванов. Миналата година пазарът на сливания и придобивания беше абсолютно замрял, припомни той.

Според Стоянов в момента пазарът все още е в колапс. Businessforsale.bg се занимава с консултантска дейност при бизнес сливания, изкупувания и придобивания на малки и средни фирми. В тези сфери също има несигурност сред купувачите. Проблемът е, че кризата продължава и свободните пари трудно се инвестират.

Основните оферти са за текстилни и мебелни фабрики
Най-много компании за продан има в леката промишленост – текстилни и мебелни фабрики, туристически обекти, недвижими имоти, ВЕИ проекти.
Хотелите и апартаментните комплекси над 1 млн. евро трудно намират купувачи. Сделки почти няма и това ще принуди някои собственици да ги съборят, смятат консултантите. За по-големите се търсят друг тип клиенти, офертите не се обявяват публично. Най-масово се продават хотели по Черноморието - Слънчев бряг, по планинските курорти - Пампорово, Банско, в София. В столицата цената на петзвезден хотел е паднала двойно само за година. Функциониращ от 10 г. четиризвезден хотел в Слънчев бряг се продава за 35 млн. долара. Той има договори с международни туроператори като „Томас Кук“, Некерман“. Хотел Daleen's в Банско също е обявен за 1,3 млн. долара, показва проверка в международния сайт Businessforsale.com, в който има над 50 000 бизнеса за продажба. „Белмонт“ (4 звезди) в Банско очаква сделка от близо година. Някои хотели, като четиризвездния „Финландия“ в Пампорово, не могат да се продадат вече няколко години.

Купувачи търсят и бизнес центрове основно в София и Варна. Функциониращият логистичен парк STAD в Казичене се продава за 8 млн. долара на франчайз принцип. Такива предложения обаче са сравнително малко. Идеен проект за вятърен парк за 2MW с план да достигне до 27МW също търси купувач. Обявената цена е 150 000-200 000 долара за MW. В Businessforsale.com за 600 евро се продава новосформирана офшорна компания в Русе.

Наблюдава се ръст в продажбата на проекти, финансирани от ЕС, най-вече по програма САПАРД. Предложените условия са изключително изгодни, обяви Никола Стоянов. В много случаи фирмите търсят съдружник с капитал. От друга страна, голяма част от бизнесмените не са в състояние да се преструктурират, не намират мотивация да направят това, нямат и нужния капитал. Те търсят инвеститори, за да разгърнат своя потенциал. Има случай даже на печеливш бизнес на българин в Гърция, който го продава на 50%, обясни Стоянов. Някои чуждестранни компании също продават своите бизнеси и изтеглят капиталите си от страната. Това са основни предприятия от леката промишленост, строителството и винопроизводството.

И световните перспективи са разочароващи
Заради несигурното икономическо възстановяване и дълговата криза в Европа не се очаква раздвижване на пазара по сливания и придобивания и през второто полугодие на 2010 г., показа проучване на Ройтерс. Обемът на сделките в сектора отчита най-лошите шест месеца от шест години насам. От началото на годината до 22 юни сделките са били малко под 976 млрд. долара, сочат данни на Thomson Reuters, което е наполовина в сравнение с през първото полугодие на 2007 г., когато е отчетен връх на сливанията и придобиванията. Най-лошо се представя Европа, там са извършени сделки за 227 млрд. щ.д., което означава спад от 23% на годишна база. Силен натиск надолу оказа и провалената сделка за покупката на азиатското подразделение на AIG от британския застраховател Prudential.

Разгледайте всички наши оферти в Businessforsale.bg

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване