Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова - екстремна само в работата си

2011-05-11   |  Сп. Имам имот, бр.5, май 2011 г.

„Първото ми работно място всъщност беше във въздуха. Още следвах и едно лято би стюардеса. Подадох си документите малко на майтап, a те ме одобриха. Летях на чартърни линии от Бургас и Варна до Великобритания. Беше интересно. Тогава в България тепърва започваха да идват англичаните, а имотен пазар почти нямаше. Но след това реших, че авиолиниите не са за мен. Малко е военизирано там - дори шалчето на врата ти трябва да е вързано в определена посока. Да не говорим за йерархията, реда и дисциплината, които са закон…".

Така започва да разказва за себе си Полина Стойкова, оперативен директор на компанията за недвижими имоти „Бългериан Пропертис". При първа среща с нея човек малко се стъписва, защото зад респектиращата титла „Оперативен директор" се оказва, че стои една крехка, млада и усмихната жена. Умее да разпръсква чар около себе си подобно на феята Зън-зън от приказката за Питър Пан. Просто няма начин да не ти стане симпатична. Когато започнете да говорите по работа обаче става ясно, че Полина Стойкова е истинска лъвица - и по зодия, и като характер. Откровена е: „Не си падам по екстремни спортове и изживявания, но съм екстремна в работата си. Щом ми дойде някоя идея започвам да ровя. Имам страхотна мотивация, може и да не спя, докато не осъществя това, което съм си наумила".

Полина е родена в Елхово. Има 6 години по-малка сестра и млади родители. Баща ми наскоро имаше юбилей - навърши 50 години, а майка ми е на 47. Тя е учителка, а той работи в EVN”, разказва Поли. Тя самата е завършила гимназия в родния си град. „Учех в математическа паралелка с разширено изучаване на английски език. Но допълнително ходех и като частна ученичка в езиковата гимназия в Ямбол. Свирех на пиано, участвах в литературни конкурси, пишех есета и стихове, дори ми ги публикуваха във в. „Елховска дума". Взех и хонорар - много бях горда тогава. Вървеше ми всичко, но към математиката имах по-голяма нагласа. Затова и записах стопанско управление в Софийския университет. След това изкарах и магистратура - стратегическо управление. Завърших през 2007 г. Сега пак съм там - уча статистика и финансова иконометрия – пак магистратура, в катедра икономика. Реших, че щом се занимавай с анализи, трябва да се дообразовам постоянно”, обяснява Поли.

В „Бългериан Пропертис” тя започва работа преди близо 8 години, още докато следва. Най-напред помагала на основателите на компанията Михаил Чобанов и Никола Стоянов, с които се познава от университета. След като се дипломира през 2003 г. тази фирма става и първото й постоянно работно място. Преминава през всички нива и затова ги познава в детайли - продажба на имоти и обслужване на клиенти, поддържане на офертите и информацията на уебсайта на компанията, разработване на стандарти и корпоративна структура, развитие на партньорската програма на „Бългериан Пропертис", модернизиране на базите от данни, които са запазена марка на компанията, събиране на данни и разработване на методология за емпиричен анализ на пазара на имоти, маркетингови дейности, финансови операции и провеждане на иновационни процеси. Като оперативен директор Стойкова отговаря за поддържането и контрола на всички тези дейности.

Сложничко звучи за човек, който не е свикнал с подобна терминология. Но за Поли това е част от живота, защото и приятелите й извън работата са хора, работещи в сферата на икономиката - основно в търговията, в маркетинга, в големи международни корпорации. „Почти всяка седмица се срещаме. Нямаме някакво конкретно любимо място - зависи от настроението и времето", усмихва се Поли.

Тя живее в малък апартамент близо до НДК в София. „Не съм привърженик на затворените комплекси. Сигурно защото още не съм семейна и нямам деца. Много харесвам квартала си - карето между булевардите „Скобелев”, „Витоша”, „П. Славейков" и „Прага". Уютен е, блокчетата са малки, предимно четириетажни. Моята кооперация е много стара - от преди Втората световна война. Съседите са приятни хора. Харесва ми дори това, че има пране по балкончетата. Някак много жилищно е. Възрастните съседи също ми създават чувство за уют".

В свободното си време оперативният директор на „Бългериан Пропертис" обича да кара колело, да чете книги и да пътува. От няколко години насам опознава съседите на Балканите - Турция, Сърбия, Гърция. „Наскоро преоткрих Белград - страхотен град е. Има атмосфера, въпреки ужасния трафик", казва Поли и добавя: „Забелязвам, че във всяка от балканските столици, пък и в другите градове на България, има една централна улица, на която хората излизат, за да се видят – т. нар. стъргало. Да седнеш в заведение, да поприказваш. Тук в София няма. И бул. „Витоша” не е такъв. Не знам дали заради строителството на метрото или не, но го няма този дух, който откривам по другите места." В Турция обича да пазарува - много е подходящо за шопинг-терапия, смее са Поли. Защото пазаренето с продавача е част от ритуала, който и доставя удоволствие. Гърция пък е мястото, където тече купонът - там определено един млад човек не можа да скучае. Има къде да се весели.

Другото, което Поли харесва в Балканите, е кухнята. „Не обичам да готвя, но много обичам да ям. Добре, че приятелят ми умее и харесва да приготвя различни вкусотии" - смее се тя. Питам я дали винаги планира живота си или понякога се оставя на течението. Всъщност, май винаги съм имала план, казва Полина Стойкова. „Не съм хаотична, подредена съм. Ако не точно план, човек трябва да има поне някаква визия за това, което иска да му се случи. За да може да се сбъдне, би трябвало малко по малко, тухличка по тухличка да си строиш сам живота. Да, сигурно има хора с късмет, които получават всичко ей така, с едно щракване на пръстите. Но аз винаги съм работила много, за да се сбъдват мечтите ми" - признава тя.

Така се в решила да завърши и втората магистратура. „Статистиката дойде покрай анализите, които правя за пазара на имоти. В един момент открих, че липсва база - и научна, и изследователска за това каква е точно взаимовръзката на този сектор - недвижимите имоти с реалната икономика, с финансовия сектор. Такива изследвания дори в световен план са малко. Затова започнах да търся взаимовръзките между макроикономическите фактори и недвижимите имоти - какво всъщност движи цените.

Естествено, има хиляди отговори. Те са верни, това, което се говори в публичното пространство - всичко е логично, но не е точно оценимо, докато не се направи някакъв математически модел, изследване. Така започнах. И сега подготвям статия, която ще публикувам в Journal of International Business and Economics. Това е издание на американската организация, която има поделения и в Европа -International Academy of Business and Economics. Темата на статията е точно това - какво движи цените на недвижимите имоти". Има хора, които обичат да сменят работата си. Сигурно мислят, че така се обогатяват като опит, в който има известна логика, особено когато си по-млад.

Но на Полина Стойкова й харесва в „Бългериан Пропертис", защото не се занимава непрекъснато с едно и също нещо. „Може би в други фирми по-трудно се получава, но когато човек има желание да прави нещо ново, никой нима да те спре, стига да имаш въображение. Предполагам, че нито един работодател няма да се възпротиви да внесеш нещо ново и различно в организацията. Но има и много млади хора, които предпочитат да са чиновници - свършват си конкретната работа и си тръгват", разсъждава Поли.

Тя самата най-напред е специализирала в областта на въпросите за лидерството и различните му аспекти. Завършила е редица курсове към The University of Tennessee, USA в областта на международния бизнес и мениджмънт и междукултурното лидерство. Има публикации в международни бизнес издания от 2003 до 2005 г. на маркетингови теми и теми, свързани с междукултурните различия и дейността на мултинационални компании в България. А от януари тази година Полина Стойкова е член на Society of Property Researchers (SPR) и на Chartered Institute of Housing, Великобритания.

Връщаме се на свободното време. Признава, че има желание да си купи пиано и да има време да свири за удоволствие. Сега вече се продават електрически пиана със слушалки, така че да не пречиш на съседите, когато решиш да изсвириш някой валс
или етюд за себе си. „Не знам защо именно пианото ми харесва като инструмент. Вибрациите на клавира някак ме зареждат". Иначе Поли е повече фен на Бийтълс, Депеш Мод, Нора Джоунс и много други, отколкото на класическата музика. Покрай пътуванията из Балканите започнала да си купува дискове от всяко място, на което е била.

„Изследвам всяко едно градче, не само по известни места. Искам да опозная какво се случва наоколо. Толкова сме близки, а всички народи в същото време си имат някакви различия. Тези културни смесици са ми много интересни. Дори чисто езиково - сега си обяснявам някои смесици и изрази. Турция, Македония, Хърватия - имаме много общи думи, чак се чудя понякога.


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване