Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ръстът на сделките с имоти се забавя

2013-07-10   |  www.investor.bg, 09.07.2013

През второто тримесечие е отчетено повишение на покупко-продажбите от малко над 3%, сочат данните на Агенцията по вписванията

Ръстът на сделките с имоти, отчетен през първото тримесечие, се е забавил в периода април-юни, сочат данните на Агенцията по вписванията.

След като за периода януари-март беше регистрирано повишение на сделките от 23% на годишна база, през второто тримесечие се отчита увеличение от само 3,3%.

Общият брой на сделките за периода достига 55 716, като 30 391 от покупко-продажбите на имоти, или 55%, са осъществени в областните градове.

Агенцията обаче не предоставя разбивка на данните по различните видове имоти. Предвид раздвижването на пазара на земеделски земи през последните години вероятно голяма част от покупко-продажбите продължават да са в този пазарен сегмент.

Изчисления на агенцията за имоти Bulgarian Properties сочат, че покупко-продажбите на имоти в трите най-големи града на България – София, Пловдив и Варна, отчитат двуцифрени ръстове през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година.

В София сделките с имоти са се повишили с 11%, след като през първото тримесечие беше записан ръст от 8,5%. През изминалите 3 месеца в столицата са реализирани 5 087 покупко-продажби на имоти, а през миналата година за същия период са били 4 585.

В Пловдив покупко-продажбите са се увеличили с 20 на сто, а във Варна – с 10,5% на годишна база.

Общо за първото полугодие на 2013 г. продажбите на имоти нарастват с 11% на годишна база, а сделките в областните градове отбелязват повишение от малко над 5 на сто.

За първи път от 2008 г. ръст на сделките с имоти беше отбелязан през 2011 г., припомнят от компанията. След това през първата половина на 2012 г. продажбите отново намаляха под натиска на възвърналите се кризисни настроения. През втората половина на миналата година спадът беше частично компенсиран.

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване