Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ръстът на имотните сделки продължава

2013-11-07   |  Монитор, 07.11.13

От началото на годината броят на сделките с недвижими имоти в страната продължава да расте, което е сигурен знак за стабилизацията на пазара. Това сочи анализ на Bulgarian properties.

Според Полина Стойкова, оперативен директор на фирмата, лятото е било доста успешно за имотния пазар. „Запитванията от страна на потенциални купувачи се увеличиха с 20% на годишна база, а обемът от сделките - с 5%”, уточни тя.

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи, които са около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти. Втората по големина група на пазара са българските купувачи, които купуват основно в големите градове и най-вече в София.

В София средните цени на сделките през лятото бяха на ниво 741 евро/кв. м (при 747 евро/кв. м през второто тримесечие и 710 евро/кв. м в края на миналата година). Средната обща цена на закупените апартаменти в столицата е без съществено изменение и през изминалите месеци е 64 200 евро. Според Стойкова вече започнало възстановяване на пазара в столицата, но то няма да доведе до бързо нарастване на цените, а по-скоро ще доведе до умерен и устойчив растеж в среден и дългосрочен план.

Морските ваканционни имоти излизат от кризата и през 2013 г. и интересът към тях нараства, се казва още в анализа. Продажбите през летните месеци се увеличиха с около 20% на годишна база. Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за третото тримесечие е 570 евро на кв. м спрямо 490 евро за същия период на 2012 г. и 550 евро за второто тримесечие на 2013 г., а за третото - 33 700 евро.

В Банско през лятото средните цени са били 375 евро на кв. м, което представлява спад от 6% спрямо второто тримесечие (400 евро/кв. м) и още толкова на годишна база. Същевременно стойността на сделките непрекъснато се свива през последните години и до момента за 2013 г. средната цена на закупените апартаменти в най-големия ни зимен център е 25 400 евро срещу около 40 000 евро за 2009 и 2010 г. и 35 000 евро за 2011 г. Броят на покупко-продажбите обаче е по-голям в сравнение с предходното лято.

Подобна е ситуацията и в Пампорово – там средната цена на продадените апартаменти също е 375 евро/кв. м, като напоследък се забелязва увеличен интерес както от руснаци, така и от българи. Боровец продължава да държи най-високите цени - около 600 евро/кв. м.

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване