Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Руският поход продължава

2012-10-24   |  Капитал Daily, бр.204, 24.10.12

Активен пазар на ваканционни имоти по Черноморието отчетоха брокери на имоти през летните месеци. В основата на това оживление отново са сделките с руснаци, които през последните години се очертаха като основни купувачи на апартаменти и къщи за почивка по морето.

По данни на инвестиционната компания "Грийнлайф", която строи и управлява ваканционни комплекси в Созопол и Банско, тази година тя е продала с около 20% повече имоти спрямо лятото на 2011 г. Приблизително в тези граници се очертава ръстът на пазара и според статистиката на агенция "Бългериан пропертис".

В името на купувача
Според търговския директор на "Грийнлайф" Мариана Даскалова засилените продажби последните месеци се дължат най-вече на факта, че руснаците вече добре познават българския ваканционен пазар и по-бързо взимат решения за покупка. "Ако преди този процес отнемаше по два-три и повече месеца, сега се решават на сделка в рамките на месец", посочи тя. Причината е, че повечето вече са почивали едно-две лета в комплексите, където купуват ваканционно жилище, или познават друг руснак, който има апартамент там и е натрупал впечатления. Други предпочитани места за покупки са Варна и Бургас, както и по-малките курортни градчета като Несебър, Созопол, Поморие. Те обаче са търсени от купувачите, които планират трайно да се заселят в страната, докато в затворените ваканционни комплекси се придобива имот за почивка, посочи Мариана Даскалова.

Като друга малка, но ясно очертана група купувачи тя посочи и българи, които живеят в чужбина и прекарват в страната летните си отпуски. Те според "Грийнлайф" формират около 10% от сделките на ваканционния пазар това лято.

От "Бългериан пропертис" също отбелязаха, че руснаците стават все по-смели в решенията си, а нашата страна определено остава сред фаворитите за покупка на ваканционно жилище. От агенцията също отчетоха 20-30% ръст на сделките това лято в сравнение с предното. Като една от причините посочиха и стабилизирането на цените на имотите в морските курорти, където все още се сключват основната част от сделките.

По руския джоб
Данните на "Бългериан пропертис" показват, че най-популярни сред руските купувачи в България са ваканционните апартаменти с ниски цени – до 30 000 евро. Такива имоти могат да се намерят основно в по-масови курорти като Слънчев бряг, както и в Банско, където заради презастрояването спадът в цените бе най-осезаем. В момента в ски курорта има и жилища за 350 евро/кв.м, което започна да привлича руски купувачи и към него.

Данните на "Грийнлайф" също показват, че ниските цени вече привличат руснаците и към Банско, но най-често за покупка на втори имот в България. Първият почти задължително е по Черноморието, където се сключват 75% от сделките. А според Мариана Даскалова те не са задължително в най-ниския ценови клас. Тя раздели купувачите на две категории. В първата са тези, които търсят жилища за 500-550 евро/кв.м в по-малки апартаментни сгради без претенции за съпътстващи услуги.

Във втората са онези, които търсят ваканционни имоти в големите затворените комплекси, където всичко е на едно място – СПА центрове, магазини, ресторанти, фризьорски и козметични салони, басейни, детски кътове плюс различни услуги. Ценовите граници на това търсене обаче са по-високи спрямо масовия пазар – от 30 - 40 хил. евро за студио до 70 - 150 хил. евро за голям апартамент с две спални, посочиха от "Грийнлайф". Търсят се основно обзаведени апартаменти и все така се избягват сделките на зелено заради риска от измами и недостроени обекти.

Разгледайте всички наши оферти на ваканционни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване