Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Само най-изгодната цена продава бизнес имоти

2009-10-28   |  Сп. Твоят бизнес, бр. 7

Елена Терзиева, директор бизнес и търговски имоти в Бългериан Пропертис, коментира как се е променил пазарът на бизнес имоти през последните няколко месеца.

Спа центрове, фитнес зали и салони за красота
При тях ситуацията е малко по-различна от тази при офисите и магазините. Предлагането на подобни имоти е слабо и собствениците рядко са склонни да правят отстъпки в цените. Това се дължи на доходността на този бизнес, дори в период на криза. Търсенето е предимно за оборудвани салони за красота за покупка или под наем. Такива оферти не се задържат дълго на пазара (в сравнение с другите имоти), ако се предлагат на добра цена.

Складове и логистични центрове
Този сегмент все още остава слабо развит. Предлагането на територията на София е недостатъчно, а при търсенето на склад повечето клиенти имат специфични изисквания. Предлаганите складови площи рядко покриват желаните стандарти. Задължително е наличието на определена височина на помещенията - над 5 метра, да бъде осигурен ТИР достъп, охрана, както и професионално обслужване на базата. Поради стесняването на дейността на повечето компании, преобладава търсенето на по-малки площи или дори на отделни палетоместа, което рядко може да бъде осигурено - повечето халета са с площ на 500 кв. м, а предлагането на палетоместа е ограничено. Рядко в удобна близост до складовите площи се намират и офиси, където би било удобно да се помещава администрацията на компаниите. Като складове се предлагат и имоти, които нямат такъв статут - мазета, гаражи, бивши производствени бази и други, които също не отговарят на критериите. Сделките в този сегмент са рядкост и подобно на останалите типове имоти се сключват на изгодни за клиента нива. Цените на наемите варират в рамките на 1,5 евро/кв. м до 5 евро/кв. м без ДДС в зависимост от качеството на имота и неговото местоположение.

На територията на София има само 2-3 съвременни логистични бази, където се предлагат площи за продажба. Цените са около 650 евро/кв. м, но пък базите отговарят на най-високите изисквания и предлагат професионално обслужване, митница, въоръжена охрана и т.н.

Заведения
При пазара на барове и ресторанти под наем се наблюдава значително по-голяма ликвидност. Желаещите да направят инвестиции в този бизнес не са малко и при появата на добра оферта за заведение под наем, то рядко се задържа на пазара. Офертните наеми на тези имоти са разумни - 8-10 евро/кв.м. и при преговори могат да се постигнат добри условия. Специфичното при заведенията под наем е, че повечето се предлагат с условие за закупуване на пълното оборудване от страна новия наемател. Предимството е, че не се губи време за обзавеждане и декорация на заведението, а практически дейност може да се започне веднага и то с постоянна клиентела.

Офертите за продажба в този сегмент са ограничени и на високи цени. Почти няма реални сделки, въпреки че има търсене за покупка на заведения. До сделка може да се стигне само след сериозно редуциране на офертните цени.

В настоящия момент единствено изгодната цена е в състояние да привлече компании, които разполагат с налични средства, да предприемат инвестиция в бизнес имот - както офис, така и магазин, производствено помещение или склад. За желаещите да инвестират сега е моментът да проучат възможностите за сключване на изгодна сделка, тъй като вече има собственици, готови да коментират цените до по-ниски нива.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване