Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Само руснаци купуват ваканционни жилища в Банско

2014-05-09   |  Монитор, 09.05.14, с. 10

Почти 100% от купувачите на имоти в Банско са руснаци, сочи анализ на Bulgarian Properties за пазара за първите 3 месеца на годината.

Боровец обаче е доминиран от български инвеститори. Пампорово привлича нашенци и братушки, а напоследък там се забелязва интерес и от британци.

Най-много се купуват обзаведени студиа и двустайни апартаменти. Средната цена на продадените апартаменти в Банско e 370 евро на кв. м, което представлява спад от 2,6% спрямо предходното тримесечие.

Почти толкова е поевтиняването и на годишна база. Сумите, които купувачите отделят за покупка в най-големия ни зимен център, продължават да се свиват и от началото на годината те са средно 22 500 евро. Подобна е ситуацията и в Пампорово - там средната цена на продадените апартаменти също е 370 евро/кв.м.

Боровец продължава да бъде най-скъпият ски курорт в България. Там сделки се сключват по около 630 евро/кв. м, а средната обща цена на закупените апартаменти е 37 250 евро.

„Изминалият зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далеч от този по време на бума и не е достатъчен, за да оттласне пазарът от дъното, поради което цените на ски имотите продължиха да пълзят надолу и през първите месеци на 2014 г.”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на компанията.

Анализът сочи още, че морските имоти все още се радват на стабилен интерес. 80% от купувачите там са руснаци. Техният дял леко намалява поради зачестилите покупки и от българи. Най-голямо разнообразие от чужди инвеститори има по Северното Черноморие, а руснаците се концентрират в района на „Слънчев бряг”, Бургас и на юг - основно в Созопол и Лозенец, където зачестиха покупките на имоти в комплекси от най-висок клас, разположени на първа линия, за 1100 - 1500 евро/кв.м.

Средната цена на сделките в „Слънчев бряг” за първото тримесечие на 2014 г. е 32 100 евро или 560 евро на кв. м.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване