Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Сделките с жилища в София са нараснали с 15% за година

2014-11-14   |  www.capital.bg, 13.11.2014

От Bulgarian Propеrties отбелязаха ръст на продажбите на тристайни апартаменти

Сделките с имоти в София са нараснали с 15% в сравнение с предходната година, отбеляза агенция Bulgarian Properties. Данните се отнасят за втората половина на годината, когато по наблюдения на агенцията има значителна активизация на жилищния пазар. Ако темпът на продажби се запази, това шестмесечие може да се превърне в най-успешното за имотния пазар от началото на кризата, отбеляза оперативният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Според нея зад повишения брой продажби в столицата стои стабилизирането на цените, както и нагласата на купувачите да не отлагат сделки.

Стабилни цени

"Много от хората, които отлагаха покупката на имот, се завърнаха на пазара. Други са движени от мотива за разумно вложение и дори доходност от отдаване под наем поради голямото търсене в София", коментира Стойкова. Според нея процесът на завръщане на купувачите беше стимулиран и от подобряването на условията по ипотечните кредити.

Данните на Bulgarian Properties показват, че средната цена на продадените апартаменти в София за третото тримесечие на тази година е достигнала 750 евро/кв.м. Тя остава почти без изменение спрямо същия период на 2013 г., когато беше 740 евро/кв.м.

Също през третото тримесечие общата продажна цена на апартаментите в София се е увеличила до 83 хил. евро при 73.5 хил. евро в началото на годината. Година по-рано средната продажна цена на имот, измерена от агенцията, е била 61.5 хил. евро. Според Полина Стойкова тази промяна показва нарастване от около 30% в бюджетите за покупка в София през 2014 г.

Най-търсено

Причината за тази промяна е преориентацията на купувачите към тристайни апартаменти. Тази година от агенциите за имоти отбелязаха, че те вече заемат около 30% от сделките и като търсене се изравняват с тези с две стаи.

Апартаментите до 50 хил. евро продължават да бъдат търсени, но се забелязват и повече сделки в средния ценови клас – между 50 хил. и 100 хил. евро, отбеляза Стойкова. Там най-голямата група купувачи са млади семейства, търсещи ново строителство с две спални и по-просторни помещения.
Високият сегмент от пазара също е активен – 10% от продажбите на жилища в София през второто полугодие са на цени над 120 хил. евро, показват наблюденията на дъщерната компания от групата на Bulgarian Properties "Лукс имоти". През предишни години делът на закупените луксозни имоти е бил около 5% от общия пазар в столицата.

Според Полина Стойкова за пръв път от началото на кризата се наблюдава ясно изразена активност във всички ценови сегменти и вече може да се говори за много по-ликвиден и стабилен имотен пазар в София.

Интересът остава основно към апартаменти ново строителство в южните квартали на София – "Стрелбище", "Гоце Делчев", "Борово", "Бъкстон", "Манастирски ливади", като се предпочитат обзаведени и готови за нанасяне жилища. Сделки се сключват на нива от 650 до 800 евро/кв.м. През последните месеци се върна и интересът към центъра, където ремонтирани и в много случаи дори обзаведени апартаменти се продават за 1000 - 1200 евро/кв.м.

Средният клас търсене остава насочен към "Младост", "Витоша" и Студентски град, докато купувачите с по-ниски бюджети се ориентират към "Дружба", "Сухата река" и "Хаджи Димитър". Очаква се тези квартали в следващите години да променят облика си и да увеличат привлекателността си, особено за купувачите на първо жилище.

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване