Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Спират строежите на къщи в нивите

2012-11-13   |  24 часа, 07.11.12

Забранява се строителството на къщи и жилищни сгради върху земеделски земи без промяна на предназначението. Може да се изграждат само обекти, които са свързани с агропроизводството, гласи нова наредба, публикувана вчера в "Държавен вестник".

В документа се посочва, че върху нивите могат да се вдигат само постройки, които са свързани със земеделското предзназначение на земята. Например това са складови помещения за съхранение на растителна и животинска продукция, обори, гаражи за селскостопанска техника, резервоари, водоеми и др.

Забраната няма да важи за земеделски земи, които попадат в строителните граници на населени места, и такива, за които има подробен устройствен план за изграждане на публична държавна или общинска собственост.

Досега имаше вратички за строежите на жилищни сгради в нивите. Така покрай селскостопанските обекти се появиха и цели имения на плодородна земя с обяснението, че са спомагателни.

Според новата наредба, подписана от министрите на земеделието и на регионалното развитие Мирослав Найденов и Лиляна Павлова, постройките в нивите могат да са най-много на 2 етажа. За имоти с площ до 10 дка пък се позволяват само едноетажни сгради.

Плътността на застрояване е до 20%, а интензивността -до 0,4. Например при притежавана земя от 10 дка обособената площ за застрояване в един имот е 10 на сто, или 1000 кв. метра. Постройките може да са максимум върху 200 кв. метра от тях. Разгърнатата застроена площ пък не трябва да превишава 400 кв. м. Позволява се да се направят и до 20 кв. м помещения за обитаване, например за пазач или пастир.

В наредбата има и норми за разстоянията между отделните сгради. Границата между два съседни имота не може да е по-малко от 3 метра.
Самото застрояване пък става след издаване на виза за проектиране или подробен устройствен план. Той се изработва по реда на Закона за устройство на териториите.

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване