Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Според изследване за регионите Плевен и Габрово – новите звезди в икономиката

2017-11-29   |  24 часа, бр.325, 29.11.2017, с.2+3

Габрово и Плевен са новите звезди в икономиката. Това сочат данни, представени от Института за пазарна икономика в изследване за развитие на регионите през годината.Габрово е областта с най-силно икономическо развитите след София, като основни критерии са инвестициите. Във вторник например правителство отпусна 418,748 хил. лв. за реконструкция и продължение на ул. "Индустриална" в Габрово. Целта е тя да стига до новия завод "ЛС Тюбс" за производство на екструдирани туби за опаковане на висша козметика. Това е израелско-български консорциум, който ще отвори съвсем скоро. Инвестицията е на стойност 10,847 млн. лв., като до края на тази година ще бъде закупена и монтирана първата производствена линия, а през 2018 г. - и втората. Заводът ще осигури работа на 68 души.

Следващите в класацията са Стара Загора, Варна и Русе, които също имат много добри икономически показатели. На последните места са Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. Регионалните профили са въз основа на 65 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите, както и качеството на живот.Със засилването на икономическия растеж от 2014 година се наблюдава нов епизод на раздалечаване на областите, посочват от института.

4,5 пъти е разликата между най-богатата област София и най-бедната - Сливен. Това се определя според БВП на глава от населението. Данните за пазара на труда показват, че през третото тримесечие на 2017 г. броят на заетите в Южна България е със 145 хил. души над миналогодишните нива. Изследването показва, че се наблюдава фокусиране на заетостта през последните 12 месеца в столицата, Софийска област, Пловдив и Стара Загора. За този период 70% от новите работни места са разкрити в тези места.
София остава единствената област, в която заплащането е над средното за страната, показват данни за третото тримесечие на 2017 г. 51% от работните места със заплати, които са над 1000 лв., са в столицата.
Само в Плевен и Пловдив има трайно застигане на средните нива на заплащане. В Плевен има ръст от 76% през третото тримесечие 2012 г. до 80% от средната за страната заплата през 2017 г. Пловдив достига 90% сравнено с 86% през 2011 г.

Видин, Силистра и Кюстендил са на обратния полюс. Във Bидин зaплaтитe ca паднали дo 64% oт cpeднитe (75% пpeз 2009 г.), а в Cилиcтpa и Kюcтeндил до 70% при 79% пpeз 2008 г.От ИПИ предупреждават, че ако се запази тенденцията за увеличение на минималното заплащане, е възможно в близо половината области съотношението между минималното и средното заплащане да стигне 55%. Като най-бързо развиваща се област е определена Пловдивска. За последната година там са разкрити повече работните места от всички в северната част на страната, които са малко над 27 хил. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят Сливен и Кърджали.От института отчитат още рекордно висок коефициент на заетост за страната. През третото тримесечие на 2017 г. заетите в страната са се увеличили с 212 хил. души повече от 2013 г. и достигат 3,225 млн. души.

Коефициентът на заетост при тези на 15-64 г. е на рекордно високо ниво – 68,5%, сравнено със заетостта преди кризата – 65%. Най-високи нива на заетост има в София, Габрово и Ямбол. По-нататъшното повишаване на заетостта щяло да зависи от търсенето на работа от икономически неактивни лица и тяхната преквалификация и дори внос на работна ръка от чужбина.През последните две години ИПИ отчита покачване на местните данъци,като в най-голяма степен при облагането на недвижимите имоти. Като причината институтът изтъква, че въпреки доброто икономическо развитие почти всички общини срещат сериозни трудности да посрещнат финансовите си нужди. Предложението на ИПИ е преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините, vавтоматично по ЕГН на данъкоплатеца, за да може парите да отиват там, където е регистрирано лицето. ИПИ отчита, че това е ресурс в рамките на 634 млн. лв. за 2018 г.

Като основен елемент за икономическо развитие се определят инвестициите в областите. Чуждестранните преки инвестиции с натрупване се увеличават с 1,6 млрд. евро към края на 2015 г. спрямо година по-рано. На първите места са Бургас със 767 млн. евро ръст спрямо края на 2014 г. и София с 437 млн. евро повече.

Все още не съм успял да видя резултатите от новото изследване на Института за пазарна икономика, но не е изненада, че Сливен е сред последните в страната по икономическите си показатели, заяви кметът на града Стефан Радев.

Според него основната причина била особената демографска картина, която била същата като в Пазарджик или Видин.Освен това голяма част от населенията в Сливен намирало сезонна работа извън областта. Затова сме убедени, че лекарството срещу тези лоши резултати са инвестициите, за привличането на които се работело усилено, каза още Радев.Имало вече приета общинска програма за насърчаване на инвестициите, създаден бил и инвестиционен съвет. Общината организира трудова борса,за да покаже, че и в Сливен има свободни работни места

Хвърляме и много усилия, за да катализираме връзката между образованието и бизнеса, за да могат повече млади хора, които завършват професионалното си образование, да намират работа и да остават в областта и общината.

Увеличението на заплатите в Плевен се дължи на обективния ръст на икономиката в държавата, каза кметът на града Георг Спартански. Специално за Плевен очакването на големи инвеститори и конкуренция обективно налага на работодателите да запазят персонала на собствената си фирма чрез по-добри заплати. Ръстът на средната заплата бил и превантивна мярка срещу изтичането на работна ръка.Смолян е областта, която се е представила най-добре на матурите през 2017 г. По български език и литература учениците от областта са със среден успех от 4,42, при 4,22 за страната, а делът на двойки е 3% при 8% за страната. През 2016 г. Смолян продължава да е областта с най-нисък дял на ученици, които повтарят или са отпаднали от училище.

Областта отчита и най-голям относителен брой на преподавателите – 106 на 1000 ученици, при 75 на 1000 за страната.Успехите се дължат, от една страна, на трайния култ към образованието, което има в Смолянско, и на усърдната работа на педагозите и спокойната атмосфера в училищата, каза кметът Николай Мелемов.

Освен качествени учители и ученолюбиви деца има и пълен синхрон при работата с децата с всички институции - общински, държавни, културни, полиция.

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване