Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Субсидии вдигат цената на земята

2012-07-04   |  Драгомир Николов, Труд, 04.07.12

Земеделската земя у нас ще поскъпва с по 10-15% на година до 2014 г. Само до края на тази година заявките за наемане на ниви ще се увеличат с 30 на сто. Тази прогноза дойде от Асоциацията на собствениците на земеделски земи, която обединява специализирани фондове за търговия с ниви.

Увеличението на цената обаче няма да се случва заради бум на уедрените ниви, гарантиращи рентабилно земеделие за фермера, а главно заради субсидиите на ЕС, които растат с всяка година. Докато тази година фермерите получават 25 лв. за всеки декар, който обработват, то през 2016 г. помощта почти ще се удвои до 43 лв. за декар. Темпът на поскъпване на нивите обаче ще е по-бавен от нарастването на субсидиите. Проверка на "Труд" показа, че се увеличава и цената на земите около трасетата на бъдещите магистрали, а също и на масиви, където ще бъдат разположени слънчеви и вятърни паркове.

Средната цена на земеделската земя до края на годината се очаква да е 500-600 лв. за декар. Ниви може да се купят и по 100 лв. за декар, например в най-бедната българска община Бойница, и за над 1000 лв. за уедрени масиви в Добричко, Плевенско и Ловешко, посочват експертите.

Лошата новина е, че няма изгледи в скоро време земята у нас да бъде уедрена. Причината е, че земеделското министерство ще залага на комасация, при която фермерите всяка година си разменят нивите и ги уедряват. Така се получава крупен парцел за ползване, но уедрените масиви не са собственост на фермерите, които са ги разместили. Тоест те няма как, ако искат, да продават уедрени парцели.
Средната рента по принцип се изчислява на 6-8% от цената на отделния парцел. За тази година тя варира между 35-40 лв. за декар. За сравнение през 2011 г. бе 30 лв./дка, а за 2010 г. - 24 лв./дка. Очаквано в Добрич се плаща най-добре - 50-90 лв./дка, като има и места, където дават над 100 лв.

Обобщени данни за пазара на земя показват, че оборотът му се увеличава от 50 млн. лв. през 2002 г. на 521 млн. лв. през 2011 г. Търгуваните земи се увеличават от 355 000 дка през 2002 г. на 1,185 млн. дка през 2011 г.

Очаквано нивите са най-скъпи в Добрич и Варна. Средната цена на декар във Варненска област е около 900 лв. В добричките крайморски общини цената е средно около 1300 лв., като за по-големи парцели може да достигне 1500-1600 лв. за декар. В останалата част на областта сделки стават за около 1000 лева на декар. Рентата стигна 50 лв. на декар във Варненско и 60-80 лв. в Добричка област, посочиха брокери.
Черешовите градини пък се продават до 1500 лв. за декар в Кюстендилско.

Задължителните изисквания към масивите са да са уедрени и да стават за обработване. Вероятно заради липсата на крупни масиви сериозни сделки няма от година. Местните хора разказват, че за последно бизнесмен е изкупил към 1200 декара срещу 700-800 лева за декар в района на с. Коняво. Предприемачът имал интерес и към съседни 500 дка, но собствениците отказали да продават. Същият бизнесмен сега не купува, а наема земя в селата Драговищица и Соволяно.
Любопитното е, че обещавал да плаща с по 25 килограма жито за първите 3 години, а след това и по 25 евро на декар, разказаха собственици на имоти там. За сравнение най-неплодородната земя в Кюстендилско се продава за 30-35 стотинки за кв. метър, тоест до 350 лв. на декар.

В Ловеч уедрените масиви докарват двойни цени за земята. Там нископлодородните ниви от VI-VII категория с обща площ 5 дка имат цена за декар 150 лв., а богатите почви в масив от над 1000 дка стигат 1000 лв. за декар. Цената на арендата на декар е от 15 до 25 лв. Основна пречка пред уедряването на земята в Ловеч, а и не само там, е откриването на всички наследници на имота. Например за нива от 10 дка, която има 10-15 наследници, някой от тях е в чужбина и роднините му нямат връзка с него, разместване няма как да се направи. Затова в земеделското министерство обмислят разместването на нивите да се случва дори и ако само един от съсобствениците приеме.

Изненадващо обаче се оказа, че в Пловдивско брокери търсят и дребни парчета земя. Допреди година брокерите търсеха най-вече ниви над 10 декара, а сега се купват и по 3-4 дка. Цената на земята се е повишила поне със 100 лв. Ако преди половин година декар земеделски имот е можело да се купи за 200 лева, сега най-ниската цена започва от 300 лева и стига до 400 лева. Цената на арендата за декар е от 10 до 50 лв. за година. В Пиринско валят оферти за продажби на ниви край главния път Е-79. Причината е бъдещата магистрала "Струма". Земята край пътя се предлага за 12-14 евро на кв. м. Допреди година и половина за подобни имоти продавачите не искаха повече от 10 евро на квадрат. Сделки за момента няма. Брокери очакват по-голямо раздвижване на този пазар след старта на строителството, защото ще има нужда от нова крайпътна инфраструктура. Цената на арендата е от 100 до 200 лв. за декар.
Докато за нивите край магистралата има надежда за по-високи цени, то собствениците на парцелите по самото трасе останаха разочаровани. Така например е в Дупнишко, където собственици на ниви и градини вече бяха обезщетени от агенция "Пътна инфраструктура" с по 5-6 до 15 стотинки за квадратен метър.
Последваха стотици жалби в съда, а разгневени собственици от селата Делян, Дяково, Блатино се заканват да съдят държавата и в Страсбург.

Китайци вече и до Стралджа
Китайски инвеститори отново са на ход и пак ще стопанисват ниви в България. Този път край Стралджа. Китайската земеделска инвестиционна компания "ВАЕТ" има намерение да изкупи 1000 дка земи, на които да развива биоземеделие. Плановете са масивът да се намира в землище между селата Александрово и Войника. Там ще се изградят оранжерии за зеленчуци и разсад, парникови гъби, а също и зеленчукова производствена база. Плановете на инвеститорите бяха представени пред местните кметства преди две седмици. Това на практика ще е втората китайска инвестиция за по-малко от година. В края на миналата година китайската фирма "Тянджин агро бизнес къмпани" обяви, че е наела 20 хил. дка в най-бедната община в България - Бойница, Видинско. Вложението там е за 10 млн. евро.

Сливен продава
Кметство Сливен стартира масова разпродажба на ниви в края на юни. Предложени бяха над 100 парцела в Нова Загора, но с малка площ - от 1-2 до 5 или 10 дка.
"Бюджетът ни е стабилен. Правим продажбите, защото нищо не печелим от тези земи", обясни кметът Николай Грозев (ГЕРБ). Преди години, когато частни стопани са окрупнявали парцелите си, са извършвани заменки с общината.
В резултат за кметството са останали неатрактивни, малки и разпокъсани парцели. "По-добре да ги продадем сега, когато можем да вземем по 350 лева за декар", каза Грозев.

Разгледайте всички наши оферти на земеделски земи за продажба

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване