Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените и сделките растат

2015-10-19   |  Труд, 19.10.15

През третото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София e 794 евро на квадратен метър, докато през второто тримесечие беше 780 евро, а през третото тримесечие на 2014 г. - 750 евро. Това означава, че средното нарастване на цените на имотите в София е 6% на годишна база и 1,8% спрямо предходното тримесечие, съобщи имотната агенция „Бългериън Пропъртис“.


Според данните на агенцията средната цена на закупените жилища в София за периода юли-септември на 2015 г. е 66 500 евро. Подобно нарастване на цените показват и данните от най-големия портал на недвижими имоти - www.imot.bg. Усреднената продажна цена на апартаментите в столицата според портала през третото тримесечие е 70 400 евро.

Колкото до нарастването на цените обаче има доста големи разлики между отделните райони на столицата. Топкварталите са „Лозенец“, „Студентски град“, „Витоша“, „Младост“, тези по протежението на булевард „България“ - примерно „Белите брези“, и квартали, в които има или скоро ще има спирки на метрото, като например „Хиподрума“.

Цените на двустайните жилища в тези райони на столицата са нараснали с между 2% и 4,5% през третото тримесечие в сравнение с предходното, а спрямо същото тримесечие на миналата година ръстът достига 9%. Но в много други квартали на столицата има задържане на цените, а в някои дори лек спад.

Ситуацията със средните цени на жилищата в тези квартали е била същата и през последните 3 години, откогато се наблюдава стабилизиране на пазара - там просто растат по-бързо. Точно в тези 6 квартала двустайните жилища например са поскъпнали с 12,15%, докато усреднените данни за София показват 9%, пак по справка от портала www.imot.bg. Най-много са се повишили цените в „Лозенец“ - два пъти над ръста за столицата, а най-малко - в „Студентски град“.

Оборотите също се повишават

Според последните данни на Агенцията по вписванията през третото тримесечие на 2015 г. в столицата са извършени 5547 имотни сделки, докато през същото тримесечие на 2014 г. - 5063 сделки. Това означава, че ръстът им на годишна база е 9,5%. Спрямо предходното второ тримесечие на 2015 г. има 16% спад на сделките, но това е нормално, като се има предвид, че третото тримесечие попада почти изцяло във ваканционния период.

Много по-показателно е сравнението на целия деветмесечен период от началото на 2015 г. със същия през 2014 г. Разликата в броя на сделките е 21,24% в полза на деветмесечието на 2015 г. Подобно увеличение на броя на имотните сделки обаче далеч не се отбелязва в цялата страна. То е характерно за по-големите градове, към които има миграция и където по принцип се купуват повече жилища. В случая столицата е рекордьор.

Ръстовете на сделките на годишна база в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора се движат между 2% и 7%. Иначе средното нарастване на броя на сделките през първите девет месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година е 5,8%.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване