Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на имотите се вдигат с 5 на сто

2015-01-29   |  Новинар, бр. 22, 29.01.15

Наблюдава се засилен интерес от страна на чуждестранни фирми за наем на бизнес имоти в големите градове у нас, съобщи за „Новинар” изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Тя уточни, че се наблюдава раздвижване при наемите и на магазини и ресторанти от средата на миналата година. Значително са спаднали и нивата на незаетите площи.

Стойкова подчерта, че според анализите миналата година е била най-успешна за пазара на имоти у нас от кризата насам. Завърнали са се и българските купувачи. Стойкова уточни, че пазарът е най-активен в големите градове и през настоящата година в тях се очаква жилищата да поскъпнат с между 3 до 5 на сто.
Чужденците също имат интерес към имотите в страната. Фенове на ваканционните имоти в Банско са англичани, руснаци, гърци.

Те купуват студия и когато след почивката заминат за родината си, ги отдават под наем. Израелци и британци пък купуват реновирани къщи край Габрово и Велико Търново. Въпреки отлива на руснаците от българския пазар все още има интерес от тяхна страна към родните апартаменти.

„Отдръпването на руските купувачи на юг протече едновременно с нарастване на интереса им към северните ни курорти и Варна, като в много от случаите те търсят имоти с цел постоянно пребиваване”, уточни Стойкова. И макар да има чуждестранен интерес към родните имоти, очакванията на експертите за настоящата година са пазарът да се движи основно от български купувачи.

По думите на Стойкова българинът се интересува предимно от апартаменти в големите градове, както и от вили около тях. „Нашенците с по-ограничен бюджет предпочитат имоти около София, Пловдив, Стара Загора”, допълни експертът.

Според данните на имотната компания през последното тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 764 евро/кв.м при 750 евро/кв.м за третото тримесечие и около 735 евро/кв.м за първото полугодие. Средната цена за апартаментите в София е 80 850 евро.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване