Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените в зимните курорти удариха дъното

2015-12-08   |  Монитор, 08.12.15

Малък апартамент от около 35 квадрата може да се купи в Пампорово за 12 140 лв., или около 14 средни работни заплати, научи „Монитор”. В Банско най-ниската оферта е от 8500 евро, или по-малко от 20 средни заплати за страната. В същото време ниските цени на ваканционните жилища в зимните курорти стимулира нарастването на броя на сделките.

„За разлика от другите ваканционни дестинации от началото на годината единствено в района на Банско и Разлог е отчетен ръст на сделките”, казва Добромир Ганев от „Форос”. „От началото на годината той е около 0,8%, но за последното тримесечие (на годишна база) е доста по-голям - около 7 на сто”, уточнява брокерът.

Според Полина Стойкова от Bulgarian properties с наближаването на активния зимен сезон постепенно се увеличава интересът към зимните курорти.

Най-голям е към Банско, след това са Пампорово и Боровец, обяснява тя. „Може да кажем, че цените и в трите курорта вече достигнаха дъното и от няколко месеца насам има леки положителни движения на цените. Българите се интересуват най-много от Пампорово и Боровец, а Банско е най-интернационалният курорт - там освен българи имаме продажби на англичани, украинци, граждани на Македония и от други страни”, добавя Стойкова.

Доста по-различна е конюнктурата на пазара на имоти по морето. Според Добромир Ганев спрямо миналата година през третото тримесечие в Несебър сделките са с 16% по-малко, в Поморие със 7%. Най-голям е сривът в Царево – цели 36%. За деветмесечието в Балчик броят на сделките е паднал с 2%, в Бяла - с 8%, в Каварна - с една десета, в Несебър и Царево - с по една пета, а Поморие - с 6%.

„Главна заслуга за спада имат руснаците. Има покупки от хора от други страни, но те не са тенденция. Руснаците също не са спрели да купуват, но са намалели с около 10-15%.

Към края на декември процентите може да станат и по-големи, защото е минал най-силният летен период. Проблемът на пазара е именно по-малкият брой руски купувачи на пазара и той е видим”, смята той.

По думите му има някакви шансове покрай санкциите на Москва срещу Турция през следващото лятото у нас да дойдат повече руски туристи, а това да раздвижи и имотния пазар по морето.

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване