Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Knight Frank: Търсенето на жилища в България ще остане слабо до края на 2012

2012-06-12   |  Бряг, Русе, бр.442, 11.06.12

Търсенето на българския жилищен пазар вероятно ще остане слабо през останалата част на 2012 г., прогнозираха от консултантската компания Knight Frank за Investor.bg.

Цените на жилищата в България продължават да се понижават, макар темповете на спад да се забавят. Цените паднаха с 0,4% през първите три месеца на 2012 г. спрямо спада от 1,5% през последното тримесечие на 2011 г. "Предвид безработица от близо 13%, все още ограниченото наличие на ипотечни кредити и дълговата криза в еврозоната (основният търговски партньор на България), за която решение все още не се вижда, няма основание за очакван ръст в търсенето на жилища", каза в свой коментар за Investor.bg Кейт Евърет-Алън, партньор Международни жилищни проучвания в Knight Frank.

Тази теза се потвърждава и от най-новите икономически показатели. БВП на България се повиши с 1,7% през 2011 г., но прогнозите за 2012 г. са за по-слаб ръст от 0,8%. Предвид приближаващите избори през 2013 г., малко вероятни са да бъдат въведени особени промени в жилищната политика.

Според глобалния индекс на цените на жилищните имоти на Knight Frank за първото тримесечие на годината България се нарежда на 43-о място сред 53 пазара по изменение на цените на жилищата за периода. Според него те са се понижили с 4,3% на годишна база и с 1,9% на шестмесечна. Отслабващият сентимент се дължи на кризата в еврозоната, решението на МВФ за негативна ревизия на прогнозата за БВП и опасения относно изгледите за глобално икономическо възстановяване.

Несигурността около дълговата криза в Европа и политическата парализа в Гърция засегнаха сериозно търговските и инвестиционни решения, както и потребителското доверие по света, казват от компанията.

Разгледайте нашите оферти на апартаменти за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване