Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Търсенето прави пазара

2010-01-11   |  Имам имот, бр.1, януари 2010 г.

Истината е, че търсенето прави пазара. Според Илиян Николов обаче демографските причини ще бъдат сред основните за липсата на търсене. „2,5 млн. са пенсионери - какви купувачи са това? Те са държатели на имоти. Това е топката, която се търкаля по склона. Откъде да внесем хора - от Молдова или от Македония? Някой тук трябва да има доходи и да купува. Това е инжекцията за пазара. Във Варна купуват руснаци. В Банско пристигнаха гърци. А на останалите места?" - разсъждава на глас Николов.

Има увеличаване на броя покупки от английски граждани отново, внася нотка на оптимизъм Михаил Чобанов. „Бългериан Пропертис бе активен участник на пазара, когато много селски имоти се изкупуваха от чужденци. Всички тези пари, които се получиха, се инвестираха точно на демографския принцип - по-малките растяха по-нагоре, от малките градчета отидоха в големите градове. Това е сериозен фактор, който движеше най-вече пазара на жилищните имоти. Новите чуждестранни купувачи, които започнаха да се връщат сега и да търсят отново селски имоти, са положителен сигнал. Те възстановяват един сериозен процент в общия обем реални сделки, които правим. И не само това - наблюдава се едно събуждане и от британската преса, от най-авторитетните местни издания - едно спомняне за България - включване в Топ 3, в Топ 10. Това е покана за тези хора да започнат да купуват", казва Чобанов.

„Ако помислим за пазара в ретроспекция - 10 години откакто той съществува - това не е голям период - да, допуснахме много грешки, но пък този пазар се разви. Привлякоха се много инвестиции през петте години на бума, хората си купиха нови имоти. Така че за този пазар не трябва да се мисли като за някакъв апокалипсис. Него ще си го има, ще се развива, ще се регулира, ще се установи около някакви нормални нива" - допълва Полина Стойкова, оперативен директор в Бългериан Пропертис. „Ние не можем да кажем кои нива са нормални за пазар, който първо е бил тотално затворен, на места е липсвал (при селските имоти въобще нямаше пазар преди 6-7 години), така че тепърва предстои да се случват и хубави неща и да изчистваме грешките, които сме допускали.

Ваканционните имоти първи усетиха свръхпредлагането и там наистина има доста сериозни пропуски, но пък във ваканционните имоти в България се наляха огромни чуждестранни инвестиции, които дадоха възможност да се случат и много добри неща в страната, да се стигне до икономически бум в крайна сметка", смята още Стойкова.

Според Чобанов България вече е играч в глобалното пространство - през ноември купувачи от 21 националности са си купили имот у нас само чрез неговата компания.

„Ако няма бизнес в държавата, няма кой да купува, дори да построим нещо красиво и да го рекламираме, кой ще го купи?" - приземява разговора Иван Велков. И се аргументира: Преди 2-3 години влязохме в ЕС, но не станахме като тях. Ние сме най-онеправданата страна в ЕС с нашия суперфеодален строй, в който работим. Навсякъде има много ясни правила и регламенти или пазарите са с много по-дългосрочна политика. Ние само се движим по гребена на вълната или по липсата на гребен. Не променяме нищо. Ако в Румъния за последните няколко години една компания открива завод, друга - централа за региона, в България няма такова нещо.

В Румъния се откриваше офис на някоя компания на 10 000 м2, ние в същото време преговаряхме със същите папки за 150 м2. Това ни е големият проблем – че не успяхме да станем конкурентоспособни на голямата сцена, въпреки че никой не ни забраняваше. Продължавахме да се завираме в малките дребни неща, които краткосрочно даваха повече ползи, печелехме в малки неща, а не инвестирахме в големи, които дългосрочно биха били по-полезни - за държавата става дума.

Няма икономически предпоставки да има оживление в градовете. Ние можем да си говорим София-Варна, обаче големият проблем не са само Русе и Стара Загора, а всички тези 20-30 града в България, които имаха някакъв икономически живот и поне надежда, че след 2 или 3 години нещо ще се случи и при тях. А в сравнение с другите европейски държави наша отличителна черта беше, че тук имаше равномерно разпределена икономически и демографски възможност да се случват определени производства. А ако не произвеждаме, не можем да искаме нещо да се случи. Това отся голяма част от нещата.

Гледайте основните моменти от дискусията:

Get the Flash Player to see this player.

За да свалите интервюто, моля натиснете тук.


Селекция от апартаменти в София под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване