Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Брокери очакват умерен ръст на цените на имотите през 2017 г

2016-12-02   |  Econ.bg

Брокери очакват повече сделки и умерен ръст на цените на недвижимите имоти през 2017 г. Някои от тях прогнозират, че гражданските протести срещу застрояването на кварталите ще продължат и това би засегнало инвеститорите. Опасенията им са свързани и с несигурността около санирането на жилищните сгради и като цяло от нестабилната политическа ситуация, пише в анализ по темата БТА.

Представители на сектора "недвижими имоти" откроиха по време на форум нова тенденция, свързана с навлизането на политиката на този пазар и заявиха, че очакват затрудненията пред строителството в големите градове да се увеличават.

Пазар с политическа кауза

За първи път от 26 години имаме политическа кауза, свързана с пазара на недвижими имоти, каза Георги Павлов от компанията "Адрес". Не знам някога да е имало политическа кауза, свързана с пазара на недвижими имоти, която да доведе до това, че да победи всички партии в България, в един квартал на София - голям колкото петия град на България, допълни той и отбеляза, че подобен на протеста е имало и в Пловдив. По думите му този факт ще се отрази върху пазара на недвижими имоти, като първо ще засегне инвестициите.

Последните два месеца на годината сроковете на сделките с недвижими имоти започват отново да се увеличават, може би, заради политическата картина вътре в страната, коментира Страхил Иванов от "Явлена" Един стрес - външно или вътрешнополитически, е достатъчен за замръзването на пазара, допълни той. Негови наблюдения показват, че на пазара са се появили много предприемачи без опит и това, по думите му, е плашещо заради негативните примери, които те биха дали. Ако има предлагане на обекти, няма обезпеченост, не са предвидени всички рискове, няма продажба и после се появят проблемите при тях, допълни Иванов.

Георги Павлов отчете като грешка създадената несигурност около програма за саниране на блоковете. Тази програма е едно от малкото неща, които правим в жилищната политика и това, че се създаде несигурност дали тя може да продължи и дали всички партии я подкрепят ще се отрази на темповете й и на състоянието на жилищния фонд, смята експертът.

Мартин Янев от "Смарт Брокерс" изтъкна, че сградният фонд не отговаря на средните нива за енергийна ефективност. По думите му има редица наредби за сертифициране на сградите, за намаляване на въглеродните емисии, но липсват методологии за оценка на енергийната ефективност. Експертът даде пример с Англия, където е задължително да имаш енергиен сертификат при продажба или отдаване под наем на имот. Компанията е разработила такава методология и от 2017 г. ще имат оценка каква е енергийната ефективност на всеки предлаган имот.

Друг проблем за бранша е липсата на нормативна база, която да задължи предприемача да осигури финансиране преди да започне строителството. Това създава казуси с незавършени сгради, смяна на собствеността на фирми, неспазване на срокове.

Има ръст на сделките, но трябва да има ясни регламенти и правила, компетентност на брокерите, изтъкна Янев и допълни, че би трябвало да се обмисли въвеждането на застраховка "професионална отговорност".

От бранша посочиха сред другите проблеми за сектора тромавата работа на администрацията и лошата инфраструктура. Луксозен имот насред полето, без път до него - това са неща, които могат да сринат пазара, коментираха специалисти.

2016-та е възходяща за пазара, движен от местни купувачи

През 2016 г. видяхме мини бум в жилищния пазар, а като цяло през годината се разгръщат тенденции, натрупвани през последните години, коментира на дискусията Полина Стойкова от Bulgarian Properties. Тя отчете, че има двуцифрен ръст на цените на имотите в София, ръстът на обема от сделки е с около десет на сто в столицата и има масово започване на ново строителство.

По думите на Стойкова вече се вземат бързи решения за покупка на имоти, но има и недостиг на качествено предлагане, особено в началото на годината. Във възходящ тренд сме и това е в резултат на местно търсене, като не можем да говорим за "балонизиране", а за здравословен пазар, който дава перспективи за устойчиво развитие и през следващите години, заяви Стойкова.

Тя изтъкна, че тази година за първи път от 2008 г. има такъв ръст на цените, а от 2001 г. за първи път пазарът се движи основно от български купувачи. Ефектите на местното търсене се преливат и във ваканционните сегменти, където около 50 на сто от сделките са с българи, допълни Стойкова.
Средните цени за София през третото тримесечие са 930 евро за квадратен метър на база реализирани сделки, което е 17 на сто ръст на годишна база и три на сто спрямо предходното тримесечие, отчете тя. Експертът допълни, че към момента темпът на нарастване на цените се забавя и пазарът се балансира. В края на 2015 г. цените бяха средно 800 евро за квадратен метър и само 6 месеца по-късно пазарът достигна 900 евро, илюстрира тенденцията Стойкова.

По нейни оценки годината ще приключи с около 12 на сто ръст на цените в София или два пъти повече от ръста през 2015 г., като за около две години средната цена е нараснала с около 200 евро на квадратен метър. Пазарът се движи възходящо и тенденцията ще продължи и през следващата година, когато се очаква по-силно изразен ръст в обема на продажбите, отколкото ръст на цените, като догодина ръстовете ще са в рамките на около 10 на сто, допълни Стойкова.

Хит на годината беше новото строителство и то е около 50 на сто от сделките, които са се сключвали в София. Отчита се и бързо нарастване на предлагане от лятото насам, а средните цени, на които се сключват сделките, са по-високи от средните за столицата - 950 - 1000 евро, а на вторичния пазар - с около 80 - 100 евро, по-ниски от тези за новото строителство. Доверието към сделките на "зелено" се връща по-бързо от очакваното, най-вероятно заради недостатъчното предлагане.

През следващата година се очаква да има повече завършени проекти и по-балансирано предлагане на вторичен пазар на по-разумни цени, каза Стойкова и допълни, че през 2017 г. ще продължи възходящият тренд с повече сделки и умерен ръст в цените.

Представител на компания, специализирана в експертни оценки, прогнозира, че годината ще завърши с ръст на цените в София и страната от 8 - 10 процента, като изтъкна, че за доста квартали в столицата има ръст от 15 - 20 процента, като това са райони с иновативни проекти - например "Младост", където е регистриран сериозен ръст в цените спрямо предходните години. Той посочи още, че клиентите все повече използват експресната оценка като инструмент преди покупка на даден имот и добави, че тепърва ще се професионализират и еманципират.

Павлов поясни, че сериозният ръст в цените засега е успокояван от рекордно ниските лихви, но това няма да продължи завинаги. По думите му състоянието на пазара е перфектно, но подготовката за бъдеща корекция не е добра на ниво държава. Той не изключи и в бъдеще на пазара да има разочаровани хора, изгубили пари, защото не е направено нищо пазарът да бъде по-добре регулиран, дори в някаква степен има отстъпление.

Брокерите отчитат 2016-та като успешна и за сделките с луксозни имоти, купувани основно с инвестиционна цел поради ниските нива на лихвите по депозитите и кредитите. Търсят се имоти в идеалния център, дори и такива, които се нуждаят от ремонт, и после се отдават под наем. Наблюдава се интерес в луксозния сегмент към имоти, които са в малки бутикови сгради, с един апартамент на етаж, с добра локация, в близост до паркове, като 60 на сто от такива имоти са продадени на Акт 14.
Сделки със селски имоти има основно в районите около София. Тази година купувачите търсят имоти основно до 50 000 лева, но такива трудно се намират, а следващата година цените ще се увеличат и ще бъдат в евро. Сделките с имоти в Гърция тази година са повече, но от миналата година и там цените са се увеличили.


  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване