Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Възстановяването на строителния сектор в България се ускорява

2016-04-21   |  investor.bg

Плавното възстановяване на строителния сектор от 2014 г. явно се ускорява. Секторът отчита ръст за трета поредна година, като обемите са най-големи от 2009 г. насам, показват годишните данни на Националния регистър за ново строителство и реконструкции, които бяха представени снощи.

Въпреки силния ръст за 2015 г. обаче обемът на строителната продукция е 34% от обемите, отчетени през пиковата 2007 г. Т.е. секторът има още накъде да расте, като участниците на пазара очакват двуцифрени увеличения през тази година (от порядъка на 10-20%).

Пазарните участници са единодушни – основният тласък на строителния сектор, особено жилищният сегмент, е даден от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Последвалото подобрение на лихвените условия и за купувачите на имоти, и за инвеститорите също подкрепя положителните тенденции в сектора и е направило инвеститорите доста по-смели. Ако допреди година-две обекти от по 2-3 хил. кв. м РЗП се считаха за сравнително големи, сега отново се строят комплекси от по няколко десетки хил. кв.м.

Същевременно се отчита и промяна в двигателя на активността на пазара. Ако преди кризата от 2008-2009 г. основните купувачи бяха от категорията “спекуланти”, които купуват всичко, излизащо на пазара, в момента се търси качество и добра локация. И при търсенето обаче има бум, най-вече в големите градове, което предизвиква съответен отговор и при предлагането, а това неминуемо ще доведе до нова корекция на пазара. Очакванията са това да се случи към 2018 г.

Строителният сектор през 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г.

Стартиралото строителство през миналата година записва ръст от 16,4% на годишна база до над 3,329 млн. кв.м, отчитат от националния регистър. Резултатът оправдава напълно прогнозите за увеличение в диапазона на 15-18%, коментира основателят на системата Пламен Русев.

Най-голям дял от обемите заема започналото жилищно строителство – почти 1,8 млн. кв. м, следвано от промишленото с над 700 хил. кв. м., сочи още статистиката на регистъра.

През миналата година най-силен годишен ръст е отбелязало жилищното строителство – с 52%, следвано от офисите с близо 40%, промишленото строителство с почти 20% и търговските площи с малко под 17%.

Същевременно спад е отчетен при строителството на ваканционни имоти – с 56,32%, и на спортна инфраструктура – с почти 29%.

Що се отнася до строителството по региони, очаквано най-силен ръст е отчетен в Пловдив – най-активната строителна площадка още от времето на кризата. Увеличението достига 60,6% на годишна база. В София, където е и най-бурно развиващият се жилищен пазар в страната, строителството записва ръст от 51% до 1,155 млн. кв. м стартирали площи. Следва Варна с над 35% ръст и Стара Загора с 2,2%.

В Бургас обаче е отчетен спад на строителната активност заради срива на ваканционния сегмент – с 46,5%, макар и да се вижда пренасочване на усилията към жилищния сегмент в региона.

Силни ръстове отчита Националният регистър и при завършеното строителство. Лидер е сегментът на спортната инфраструктура с тройно увеличение на обемите за миналата година предвид завършените и въведени в експлоатация зали стадиони, осъществени и с европейски средства.

Силна година е имало промишленото строителство с ръст на обемите от почти 44%. При офисите увеличението е над 72%, а при жилищата – с почти 14%. При ваканционните комплекси също е отчетено увеличение на завършените обеми – с почти 13%. Спад е регистриран при търговските площи с над 70%.

През първото тримесечие на тази година стартиралото строителство се увеличава с 22,55% до над 807 хил. кв.м. Лидер е жилищният сегмент с над 60%, следван от офисите с приблизително 45 на сто и промишлените имоти с почти 9 на сто. Продължава да спада активността при ваканционните имоти – с 52%.

Имотите – инвестиция без особени алтернативи

Експерти в строителния бранш очакват ръстовете в строителния сектор и сектора на имотите като цяло да продължат поне до 2018 г., тъй като в България достатъчно добра инвестиционна алтернатива на имотите няма. Основният проблем е дали еуфорията от последната година би могла да доведе до криза, предизвикана от вътрешни дисбаланси и фактори на пазара.

В последно време на пазара се появяват нови играчи в инвестиционния процес, което крие своите рискове, още повече, че и икономическите фундаменти на България не са особено стабилни.

Притеснително за експертите е и че периодите на криза и възход в строителния сектор вече се редуват през кратки отрязъци от време, докато сроковете в строителния процес остават същите. Това предизвиква сериозна непредвидимост в сектора.

Вижте анализа ни на имотния пазар в София през първото тримесечие на 2016 г.


  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване