Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Все по-ниски лихви по левови ипотеки и по-високи по еврови

2013-04-26   |  Капитал Daily, бр.83, 26.04.13

След като лихвите по жилищните кредити в евро и в левове се изравниха и впоследствие тези в национална валута паднаха на по-ниски нива, сега вече разликата започва да става все по-осезаема. Това показват данните от лихвената статистика на БНБ към края на март 2013 г. Продължава и бавният спад на лихвите по депозитите, и още по-бавният на тези по кредитите.

Прогнозите и за тази година не са по-различни – постепенен, но бавен спад. Според представители на сектора дори на този етап лихвите по жилищните кредити са достигнали дъното си и за тази година ще се задържат на достигнатите нива.

Ипотека в левове
В края на март ефективната годишна лихва по жилищни кредити в левове средно за пазара е била 6.96%, а в евро тя е 7.31%. Ако през февруари разликата в нивата е била 0.19 процентни пункта, за миналия месец тя е 0.35 пр. п. Освен това на месечна база (спрямо предходния месец) лихвите в евро се покачват, докато тези в левове намаляват. На годишна база (спрямо същия период на предходната година) понижението продължава.

Обяснение за месечното нарастване на евровите лихви може да бъде изтичане на промоционални оферти с по-ниски първоначални лихви през март и връщане към стандартни нива. Като цяло причина за по-високите нива на лихвите в евро е това, че в момента левовият ресурс е по-достъпен за банките. По-лесно, а в някои случаи и по-евтино е да набират средства от местния депозитен пазар предвид високото ниво на спестовност на домакинствата в последните няколко години, отколкото да взимат от международните пазари или от банките майки (тези, които имат). Ресурсът отвън се набавя при цени, не по-малко от 3.5-4%, като върху тази цена се слага и надбавка за риск.

Преди ден анализ на Пощенска банка на пазара на жилищно кредитиране показа, че през първото тримесечие на тази година е продължило да нараства търсенето на левови кредити, като делът на левовото жилищно кредитиране е достигнал нива от 74.5% при около 50% за същия период на 2012 г. Това се случва именно заради по-ниските лихви. Очакванията са тенденцията да се запази и да се премине границата от 80% левово кредитиране до края на годината според прогнозите на банката.

Офертите на пазара показват, че лихвените нива са средно около 6-7% годишна лихва, като за първоначален период от срока на кредита (обикновено първата година) лихвата е по-ниска. Има нива и от 4% за първата година. Тези лихви обаче са само за новоотпусканите кредити.

Тенденциите се запазват
Движението на годишния процент на разходите (ГПР включва лихвата и всички разходи, свързани с обслужването на заема) е аналогично на това на лихвите. ГПР по левовите ипотеки също е по-нисък от този за заем в евро. В края на миналия месец годишният процент на разходите за жилищен кредит в левове е бил 7.89%, намалявайки леко спрямо февруари и по-съществено на годишна база, а в евро – 8.05%, увеличавайки се с малко спрямо предходния месец.

При потребителските заеми няма изменение в утвърдилата се тенденция и лихвите, както и ГПР продължават да намаляват с малко на месечна база и с малко повече на годишна. В края на миналия месец лихвите по левовите заеми за потребление са били 11.14%, а за евро – 9.29%. Общата цена на този тип кредити е била съответно 13.12% и 10.80%.

Движението на лихвите по депозитите също е без промяна – надолу с малко. Въпреки това обаче спестяванията продължават да нарастват заради отлагането на потреблението на домакинствата. Склонността им към спестяване ще остане висока и през първото полугодие на 2013 г., а банките ще запазят високо ниво на ликвидност, е прогнозата на БНБ в последното издание на "Икономически преглед".

Нормата на спестяване е висока през целия период на кризата досега, което е нормално предвид ограниченото потребление. Така поради голямото спестяване и слабото търсене на кредити банките държат голяма част от ликвидността си като свръхрезерви в БНБ.

Съдействие за ипотечен кредит

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване