Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

За 90 дни забогатяхме с 365 милиона лева

2012-07-09   |  Цветелина Йорданова, Труд, с.14

Българското домакинство разполага с имоти и финансови активи за средно 75 705 лв. Това сочат сметки на базата на тримесечния анализ на УниКредит Булбанк за богатството и дълга на домакинствата у нас, обявени днес.

Анализаторите са изчислили, че богатството на населението в България възлиза на 227,56 млрд. лв. към края на първото тримесечие на тази година. Домакинствата у нас са малко над 3 милиона със средно 2,4 членове според актуалното преброяване на НСИ. Това прави средно богатство по 75 хил. лв. на домакинство.

Средното семейство у нас е забогатяло със 120 лв. през първите три месеца на 2012 г., сочат още сметките. Сумарно богатството на домакинствата е нараснало с 365 млн. лв. спрямо декември 2011 г. Ръстът прекъсва тенденцията на серия от спадове на показателя, изтъква банката.

За да изчислят какво реално притежава българинът, икономистите са взели предвид жилищното богатство на хората плюс финансовите им активи, от които са извадени дълговете на населението - 21 млрд. лв.

Статистиката потвърждава, че основното богатство на българина е имотът му. Жилищното богатство възлиза на 207 млрд. лв. към 31 март 2012 г., сочат сметките на банката. Това обаче е спад със 105 млрд. лв., или с около 30% спрямо края на 2008 г. Така само за около три години кризата е стопила около една трета от имането на българина.

“Спадът се дължи основно на обезценяването на имотите”, обясняват от УниКредит Булбанк. “Въпреки доминиращата роля на жилищата в общото богатство на домакинствата финансовото богатство увеличава значително тежестта си в последните години и вероятно тази тенденция ще продължи”, прогнозират икономистите на УниКредит Булбанк.

41 млрд. лв. формират финансовото богатство на семействата към 31 март 2012 г., в което влизат банкови влогове, пенсионни партиди, спестовни застраховки, вложения в акции, взаимни фондове и т. н.

При банковите влогове тенденцията е към нарастване на спестяванията в левове. За една година левовите депозити са се увеличили с 23% до 16,4 млрд. лв., съобщават още анализаторите на банката.

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване