Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Завръщането на купувачите

2014-11-27   |  www.banker.bg, 13.11.2014

"Оптимистичните ни очаквания за тази година определено се оправдаха, особено през второто полугодие, когато наблюдаваме значителна активизация на имотния пазар в София", казва Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.bg. Продажбите на жилища в столицата отбелязват ръст от 15% спрямо миналата година, което дава основание да се твърди, че втората половина на 2014 г. може да се превърне в най-успешното полугодие за имотния пазар от началото на кризата.

Това от една страна е в резултат на стабилизацията на пазара и спирането на спада в цените, а от друга страна – на завръщането на доверието към имотния пазар, коментират от агенцията. Заедно с това все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че имотите са сигурен реален актив.

Много от хората, които отлагаха покупката на имот, се завръщат на пазара и решението им за инвестиция стана реалност. Други пък са движени от мотива за разумно вложение и дори доходност от отдаване под наем поради голямото търсене в София. Освен това процесът на завръщане на купувачите е стимулиран в голяма степен и от подобряването на условията по ипотечните кредити.
Средната цена на продадените апартаменти в София за третото тримесечие на 2014 г. по данни на BulgarianProperties е 750 евро/кв. метър. Тя остава почти без изменение спрямо същия период на миналата година, когато е била 740 евро/кв. метър.

Средната обща покупна цена на апаратментите в София се е увеличила до 83 000 евро през третото тримесечие при стойности 73 500 евро и 79 300 евро през първото и второто тримесечие съответно. През 2013 г. купувачите бяха склонни да плащат по 61 500 евро (63 500 евро за 2012), което показва едно нарастване от около 30% в бюджетите за покупка.

Апартаментите до 50 000 евро продължават да бъдат търсени, но се забелязва активизация на купувачите и повече сделки в средния ценови клас – между 50 000 и 100 000 евро, където най-голяма група купувачи са младите семейства, търсещи апартаменти ново строителство с две спални и по-просторни помещения.

Високият сегмент от пазара също е изключително активен – 10% от сключените продажби на жилищни имоти в София през второто полугодие са на цени над 120 000 евро. През изминалите години делът на закупените луксозни имоти е бил около 5% от общия пазар в столицата.

За първи път от началото на кризата се наблюдава ясно изразена активност във всички ценови сегменти, което показва, че купувачите трайно са се завърнали и вече можем да говорим за един много по-ликвиден и стабилен имотен пазар в София.

Интересът на купувачите е насочен основно към покупка на апартаменти ново строителство в южните квартали на София – Стрелбище, Гоце Делчев, Борово, Бъкстон, Манастирски ливади, като често се предпочитат обзаведени и готови за нанасяне жилища. Сделки се сключват на нива от 650 до 800 евро/кв. метър. Интересна тенденция през изминалите месеци е, че се завръща инересът към центъра на столицата.

В най-предпочитаните централни и южни части на София предлагането на имоти е доста ограничено.

В Изток, Изгрев и Дианабад почти липсва ново строителство, което да е стартирало през последните 2 години, а цените на предлаганите имоти са доста по-високи от това, което купувачите са готови да платят.

Вижте най-новите ни обяви от София

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване