Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар тръгна нагоре

2015-07-17   |  www.fakti.bg, 15.07.2015

„За първи път от 2008 г. отбелязваме едновременен ръст при всички ключови показатели на имотния пазар - обеми продажби, цени на имотите на база реално сключени сделки, обеми новоотпуснати кредити и активност в строителния сектор с повече издадени разрешителни за строеж и стартирало ново строителство. В резултат, вече и купувачите, и продавачите са единодушни, че пазарът е във възходящ тренд”, казва Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

С 50% се е повишил броят на реализираните сделки през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на миналата. Съпоставяйки второто тримесечие на миналата и тази година, то ръстът е в рамките на 30%. Близо 15% от купувачите на жилища в София са от други градове на страната.

Ако доскоро провес в търсенето имаха 2-стайните жилища, то през последните месеци акцентът е върху тези с три стаи. Почти половината от реализираните сделки са с 3-стайни, посочват от компанията. 25% от покупко-продажбите са били с апартаменти с две стаи. 15% са многостайните, а делът на къщите е 10%. Покупката на по-големи жилища води и до нарастване на средната закупена жилищна площ. Тя вече е 100 кв.м, докато в началото на 2015-а е била 74 кв.м. Тухлените имоти продължават да бъдат предпочитани, като сделките с тях са около 70% от всички реализирани покупко-продажби. Близо половината от апартаментите, които са сменили собственика си, са с ТЕЦ.

„Очакваме темпът на нарастване на цените и продажбите да се запази до края на годината и да отчетем ръст от около 6-7% за цялата година, което определено ще даде по-голяма увереност на всички пазарни участници”, коментира Стойкова.

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване