Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Живот оттатък Околовръстното

2015-06-09   |  Преса, бр. 154, 09.06.15, с. 20+21

Да имаш къща на село, но да работиш в големия град. Нощем да спиш
сред спокойствие и зеленина, но през деня да се ползваш от предимствата, които дава благоустроената столица. Това е мечта за много хора, която с малко настоятелност и повечко пари може да се превърне в реалност.

Най-близките села около София са обречени да растат в следващите десетилетия. От години в Европа има тенденция на подобна миграция. Лондон, Париж, Рим - тези бързо растящи мегаполиси, лакомо поглъщат китните селца около себе си. От популярното приложение Google Maps например се вижда как френската столица се е разраснала като гигантска паяжина във всички посоки.

Старият Париж се задъхва и няма как да побере хилядите кандидати, искащи да живеят в града на любовта. Затова днес ситуацията е такава - градското население на Париж е 2,2 млн., но в целия регион около него, който се казва Ил дьо Франс, живеят общо 12 млн. души.

В София само мащабите са по-различни. Но желанието за живот в околностите на града е налице. Да вземем Лозен - ако не беше интересът на софиянци в последните години, това село едва ли щеше да се превърне във второто по население в България (6078 с настоящ адрес), оставайки в класацията само зад силистренското Айдемир (6515). За 15 години населението на Лозен набъбна с близо 900 души, или с почти 17%.

Още по-бързо се развива Бистрица - 3623 жители през 2000 г. спрямо 4694 сега (+30%). Напук на обезлюдяването на повечето български села край София трендът е обратен. Миграционната вълна най-често е насочена към южните покрайнини на София. Там магнитът е планината Витоша. Силният интерес води и до раздуване в цените на имотите.

Покупката на къща в Бистрица е възможно да надхвърли 150 000 евро, което е донякъде сравнимо с развитите квартали „Симеоново" и „Драгалевци". Има и все още неоткрити съкровища - например красивото село Плана, до което се стига по стария път за Самоков (след Железница). Там все още се намират къщи под 50 000 евро.

Ако искате да строите сами, с малко късмет и настоятелност може да купите един декар парцел в регулация за 10 000-15 000 евро. Не са за подценяване и селата, разположени северно от София - в южните склонове на Стара планина. Да вземем Кътина - през 2006-2007 г. испанска компания искаше да прави там голф игрище с мащабен жилищен комплекс.

Заради имотната криза проектът бе дълбоко замразен във фризера, но това не пречи на селото да се развива с главоломни темпове. За 15 години Кътина почти удвои регистрираните си жители - от 864 до сегашните 1469. Брокери споделят, че купувачите на къщи и терени за строителство в селата край София най-често са на възраст над 40-45 години, направили успешен бизнес и кариера. Напоследък се появяват и по-млади кандидати за спокоен живот.

На запад например има неписано правило, че докато семейството е младо, може сравнително лесно да обитава периферията на столицата. А на възрастните хора се препоръчва да се прехвърлят в големия град предвид близостта до качествена и денонощна медицинска помощ, от каквато всеки рано или късно има нужда.

И друго наблюдение - купувачите на имоти край София не прекъсват напълно връзката си с града и почти винаги запазват основния си апартамент, който са обитавали, преди да се решат към промяната. Така има къде да преспят, ако бизнес делата им налагат по-интензивна работа.

Най-важните съвети при избора на село до столицата е да проверите има ли детска градина и училище, в което евентуално бихте записали децата си. Наличието на медицински център и хранителни магазини също би наклонило везните.

Към семейния бюджет ще трябва да прибавите и разходите за гориво. Колата в случая е задължително условие, въпреки че Столичната община поддържа линии и до най-малките селища. Но те не са толкова редовни и са по-скоро подходящи за софиянци, които използват уикенда за разходки.

Разгледайте имоти близо до София

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване