Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Живот под наем – новата реалност за българите?

2015-06-15   |  www.profit.bg

Българинът е известен с желанието си да живее в собствен имот. За това говори факта, че страната ни се отличава с един от най-високите проценти на собствени жилища не само в Европа, но и в света.

Най-значителен дял на собственици на жилища, които не са обременени от ипотека или заем в ЕС, е в Румъния - 97 на сто, като България е на второ място с 95%. Може ли обаче тази тенденция и този процент да се задържи на подобни нива и в бъдеще? Краткият отговор на този въпрос е - най-вероятно не! Причините за това можем да търсим по няколко направления.

Демографски фактори

Всички осъзнават, че основния проблем пред бъдещето на нацията е свързан със застаряването на населението и изтичането на ценни кадри в чужбина. Това в съчетание с високия процент на собственост дава преднина на предлагането пред търсенето в средносрочен и дългосрочен план.

Когато липсват много на брой млади и платежоспособни кадри, а от другата страна стои застаряващо население със собствени имоти, въпросът е откъде ще се появи двигателя на ръста в цените на имотите (в следващите 10-20 години). Подобна среда най-вероятно ще откаже спекулативно настроените купувачи.

Друг негативен демографски фактор е повишаване на възрастта за сключване на брак и раждане на първо дете, което намалява времето за престой в едно жилище. Това често води до отлагане, или отменяна на решението за покупка на имот.

Реалните доходи

Въпреки че достъпността на имотите се подобрява и е на най-добрите си нива за последните 10 години, слабото повишение на релните доходи (в рамките на един-два процента последните три години) е сериозен прът в решението за покупката на имот.

Необходимо е икономиката да се раздвижи сериозно и да има повишение в реалните доходи, които да направят купувачите отново склонни да погледнат към пазара. Едно средно за страната жилище се изплаща с ипотечна вноска от около 55% от средната за страната заплата. В по-голямата част през разглеждания период този дял е бил между 90 и 120%. И все пак, според традиционните схващания, като недостъпно жилище се приема, такова разходите по което са над 40% от средните разходи на домакинството.

Доходността от наемите

Доходността от наемите в момента е при изключително високи нива за родната реалност (тя е над три пъти по-висока от лихвите по депозитите). Тази ситуация, обаче, е нестабилна и няма как да се запази в дългосрочен план. Пазарът ще потърси равновесие в посока на понижаване на тази доходност към едни по-нормални нива.

Това може да се случи по няколко начина – с повишение в цените на имотите, с понижаване в нивата на наемите, или от двете по малко. При всички положения това нормализиране на обстановката ще накланя везната в посока на по-големи възможности за наем.

Финансовата изгода

Както не веднъж сме писали, при настоящите цени на имотите и нивата на наемите, покупката на имот става финансово по-изгодна едва след над 20 години. Казано по друг начин, ако не планирате да останете дългосрочно в един имот – поне 10-15 години, то покупката на имота най-вероятно не е финансова по-изгодна от това да живеете под наем.

Ефектът на кризата

Кризата, която течеше в сектора на недвижимите имоти само преди две-три години още е в съзнанието на потенциалните купувачи.

По време на кризата много хора загубиха ипотекираните от тях имоти, факт който най-вероятно ще държи всички пазарни участници нащрек, до наличието на трайни признаци, че най-лошото вече е отминало и няма да се повтори.

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване