Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Разходите по сделката се поемат от купувача

2015-07-08   |  Преса, бр. 183, 08.07.2015

1. Първата стъпка при избор на нов дом е да изясните с какъв бюджет разполагате. Ако ще теглите кредит, трябва да знаете, че банките дават до 85-90% от оценката на имота и изискват минимум 10-15% самоучастие. Това означава, че ако жилището струва 50 000 евро, трябва да разполагате с поне 5000 евро спестени средства.
Ще ви бъдат нужни и пари за разходите по сделката. При новото строителство обикновено те се поемат 100% от купувача, но са възможни изключения.

Задължителни са нотариалната такса, която зависи от удостоверения материален интерес, местният данък, който е различен във всеки град (в София е 2,5% от сделката) и такса вписване (0,1%). За жилище в столицата с цена 50 000 евро таксата за нотариус е 863 лв. с ДДС, местният данък е 2445 лв., а такса вписване - 97,8 лв.

2. В случай че сделката бъде финансирана с кредит, ще се наложи да платите нотариална такса за учредяване на ипотека, която отново зависи от материалния интерес, оценката на имота (100-150 лв.) и евентуално такса за одобряване на кредита (от 80 лв. - до 0,25% от размера на заема при най-големите банки). Ще заделите и за комисионна, ако сте наели брокер да ви помага с намирането на имот и с документацията по сделката. Посредниците вземат между 2 и 3% от цената.

З. Щом уточните бюджета, следва да си набележите райони, в които да търсите. За целта може да използвате специализирани сайтове за обяви, както и интернет страниците на строителните компании. Но най-подходящо е да си вземете един-два почивни дни и да обиколите набелязаните места. Така ще придобиете впечатление не само от новите обекти, но и от състоянието на инфраструктурата, от наличието на детски градини, училища, търговски обекти и различни видове услуги. Ще си създадете представа и от хората, които живеят в този район, за да не се притеснявате някой ден как децата ви ще се прибират по тъмно.

4. След като си харесате конкретна кооперация и апартамент, пристъпвате към следващото ниво. Разберете всичко за строителния предприемач - откога е на пазара, колко е стабилен, къде и какви сгради е построил. Изключително полезни ще ви бъдат отзивите от клиенти, които са купили жилища от същата фирма. Събирайте впечатления от приятели и познати, от срещи с хора. Не разчитайте на анонимни форуми - там често се пишат лъжи.

5. Ако твърдо сте избрали заветното жилище и се притеснявате дали обектът е изграден качествено, бихте могли да вземете на оглед специалист, когото познавате - за предпочитане е инженер, проектант или с други познания в строителството. Ценна информация за състоянието на сградата се съдържа в техническия паспорт. За съжаление не винаги новите блокове имат паспорт, въпреки че от няколко години са задължени да го съставят.

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване