БЮЛЕТИН - АРХИВ

30.07.2013 Анализ на имотния пазар за второто тримесечие на 2013 г.

Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Тенденцията за активизация от страна на български купувачи в големите градове, която очертахме през първото тримесечие, се запази и дори се засили през второто тримесечие. Интересът на българите продължава да бъде съсредоточен към София и Пловдив, а във Варна и Бургас, наред с традиционното търсене от страна на местни купувачи, градски имоти активно се закупуват и от руски купувачи.

Морските имоти продължават да доминират и да заемат най-голям дял в продажбите на ваканционни имоти. Броят на реализираните продажби се запази на нивата от втората половина на 2012 г., когато ваканционният пазар по морето преживя истинско възраждане на интереса и старт на нов цикъл в своето развитие.

Продажбите в ски курортите и по-специално в Банско остават в значително по-малки обеми от тези по морето, но все пак и там вече отчитаме стабилизация и нарастване на търсенето, което през тази година се запази и през летния сезон.

София

Отчетливо нарастване на търсенето и повече продажби в София имаше през месеците април и май, а след началото на протестите активността на пазара намаля за около 2 седмици, като освен купувачите, от пазара се изтеглиха и част от продавачите. Това отдръпване, както и през зимата, беше краткотрайно. И този път пазарните участници бързо се завърнаха, за разлика от други периоди на кризи през последните 5 години, когато се наблюдаваха спадове в пазарната активност за доста по-дълги периоди.

Освен нарасналото търсене в София като цяло, през изминалите три месеца се активизираха купувачите, които проявяват интерес към по-качествените и скъпи имоти и в резултат нарасна броят на продажбите на имоти в луксозния сегмент. Другата постоянно присъстваща голяма група купувачи са тези, които търсят апартаменти в ценовите рамки между 30 000 и 50 000 евро.

Закупуването на по-качествени имоти се отрази и върху средните цени на реализираните продажби от нашата компания. През второто тримесечие на 2013 г. почти липсват цени на сделки под 600 евро на кв.м. за разлика от предходни периоди. В резултат на това, нашите данни показват положително годишно изменение на средната цена на имотите в София. Средната цена на продадените през второто тримесечие апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 747 евро на кв.м. при 715 евро/кв.м. за второто тримесечие на 2012 г. (4.5% ръст на годишна база). Подобно е изменението и спрямо предходното тримесечие (+3.9%), когато средната цена на продадените апартаменти беше 719 евро на кв.м.

Положителните тенденции в София са факт, но все още е рано да се говори за ръст на цените и трайни тенденции, особено на фона на настоящата политическа обстановка. По-скоро това е потвърждение, че сме достигнали до пазарно равновесие, при което цените с леки колебания се запазват в едни и същи рамки през последните 2 години (720-750 евро/кв.м.).

През последните години купувачите имаха 2 основни фактора при избора – най-изгодната цена и точните параметри на имота, като компромиси се правеха с параметрите, но не и с цената. Напоследък се забелязва обратната тенденция – купувачите са по-склонни да направят компромис с цената, да заплатят малко повече на кв.м., но да закупят точния спред техните изисквания имот, защото много от тях вече са наясно колко трудно се намира имотът, който търсят.

Вижте как можем да ви помогнем при покупка на имот в София!

Слънчев бряг и морето

Южното Черноморие продължава да бъде лидер в продажбите на морски имоти на руски купувачи. Слънчев бряг обаче вече не е единствената и основна атракция. През изминалото тримесечие забелязахме нараснал интерес към Бургас и курортите на юг от Бургас – Лозенец, Созопол, Черноморец, а заедно с това и интерес и сделки с по-луксозни и скъпи имоти на цени около и над 1 000 евро/кв.м. Освен руските купувачи, които властват на ваканционния пазар през последните 4-5 години, през изминалото тримесечие нарасна интереса и на българските купувачи и нерядко именно българите избират и купуват луксозни имоти в морските ни курорти.

Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за второто тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 550 евро на кв.м. спрямо 475 евро за същия период на 2012 г. и 512 евро за 1-вото тримесечие на 2013 г.

Банско

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за второто тримесечие на 2013 г. по данни на BULGARIAN PROPERTIES e 400 евро на кв.м., което представлява ръст от 4.7% спрямо първото тримесечие (382 евро/кв.м.) и спад на годишна база с 18% (490 евро/кв.м.). 100% от купувачите в Банско през тази година са руснаци.

Селски имоти

Продажбите на селски къщи за поредно тримесечие задържат стабилни нива. През изминалото второ тримесечие цените на продадените селски къщи се върнаха до нормалните за последните 3-4 години нива, след като през зимата сделките бяха с възможно най-евтините къщи. Средната цена на продадените селски къщи през второто тримесечие е 19 420 евро, а най-голям интерес има към селата около Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново.

Средни цени на продадените през второто тримесечие селски имоти по региони:

Област Бургас – 29 280 евро
Област Варна и Добрич – 19 560 евро
Област Пловдив – 10 930 евро
Област Ст. Загора – 13 240 евро
Област Велико Търново – 12 250 евро
Област Плевен – 2 500 евро

Перспективи

2013 г. се оказва една от най-динамичните години, съчетавайки в себе си много противоречиви тенденции. От една страна са положителните тенденции на имотния пазар, изразяващи се в спирането на спадовете в цените, завръщането на купувачите на пазара и ръста на броя на сделките, от друга страна са сътресенията в политическия живот на страната, които неминуемо рефлектират върху икономическата активност на хората. А от трета страна са все по-многобройните руски купувачи, намерили в България благоприятни условия за пребиваване и инвестиции.

През първите 6 месеца на годината се смениха много настроения и емоции, които доведоха до променлива пазарна активност. Тези колебания обаче са изключително краткотрайни. Няма тенденция, която да се е задържала за повече от месец и по всяка вероятност втората половина на 2013 г. ще протече по сходен начин. Все пак добрата новина е, че до момента положителните нагласи надделяват при краткосрочните пазарни колебания и като цяло имотният пазар показва устойчивост.

Можем да направим заключение, че купувачите и продавачите на имоти вече преодоляха страховете си за бъдещето и осъзнаха, че кризи ще има постоянно, но в крайна сметка животът продължава.

---
Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013


ТОП ПУБЛИКУВАН ИМОТ

 

ТОП ПРОДАДЕН ИМОТ

   прочети повече ИНФОРМАЦИОНЕНИ БЮЛЕТИНИ
Коментари от клиенти
Здравейте. Останах изключително доволен и приятно изненадан от коректността и бързодействието на ...
Благодарим Ви за нашия приятен престой в Пловдив няколко дни в търсене на имот! Специални ...
Аз съм изключително доволен от работата на Ива Атанасова от офиса на Bulgarian Propierties в ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
Мечтаете ли за имот в затворен комплекс?

18/Юни/2019
profit.bg

Искате ли нов имот, при това в напреднало строителство, предлагащ прекрасни гледки към Витоша и всички удобства за семейството ви, които ще ви осигурят конфортен и спокоен живот?

Витоша Ремар Парк е отговорът на вашите мечти.

Архитектурна естетика, висококачествено строителство, функционални разпределения на апартаментите, луксозни общи части и асансьори са само малка... прочети повече

Последни регионални новини
2019-сантиметрова черга ще тъкат на пролетния панаир на занаятите в Пловдив

16/Май/2019
http://bnr.bg

В Пловдив започва традиционният пролетен панаир на занаятите. За първи път ще се проведе и фестивалът "Споделени нишки", по време на който майстори-тъкачи ще изработят черга с дължина 2019 сантиметра.

Чергата, символизираща домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата, ще се тъче от майсторите няколко дни на централната пешеходна улица. Пловдивчани и гостите на град... прочети повече

Знаете ли, че?
Имотите у нас - най-достъпни от 2015 г. насам

24/Април/2019
profit.bg

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.
<... прочети повече