БЮЛЕТИН - АРХИВ

2013-10-24

25.10.2013 Имотите с втори пореден реален тримесечен ръст

Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Апартаменти в кв. Витоша на ул. Нилс Бор
По изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на база данните на НСИ за цените на апартаментите в областните градове, през изминалото 3-то тримесечие на годината цените на жилищата в страната са регистрирали втори пореден реален* тримесечен ръст (след отчитане на инфлация чрез ХИПЦ).

Същевременно, цените на жилищата в София отбелязват първи реален годишен ръст от +0.5%, а в Пловдив реалното годишно нарастване е +0.24%.

Реалното изменение на цените на апартаментите средно за страната е +0.34% спрямо предходното тримесечие и -1.18% на годишна база (спрямо същото тримесечие на 2012 г.).

*Отчитането на инфлацията дава по-точна представа за реалното изменение на цените и затова при разглеждането на данните на НСИ ние винаги правим необходимите изчисления за добиване на точна пазарна картина.

Номинално (без отчитане на инфлация) цените на жилищата са останали почти без изменение спрямо предходното тримесечие – регистрираният номинален спад е -0.15% средно за страната. На годишна база (спрямо третото тримесечие на 2012 г.) цените на апартаментите в страната са спаднали номинално с -1.84%.

Средната цена на апартамент в областните градове в България през изминалото тримесечие е 442.29 евро/кв.м. (при 442.94 евро/кв.м. през второто тримесечие на годината).

Ето на какви цени са се продавали апартаментите в най-големите градове през периода юли - септември 2013 г. според данните на НСИ:

София – 738 евро/кв.м.
Пловдив – 476 евро/кв.м.
Варна – 706 евро/кв.м.
Бургас – 569 евро/кв.м.
Стара Загора – 444 евро/кв.м.
Русе – 452 евро/кв.м.
Велико Търново – 365 евро/кв.м.

Цените на апартаментите в София през 3-тото тримесечие на 2013 г. са се повишили номинално с +0.67% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база спадът клони към 0 и е -0.17%. След отчитане на инфлация (чрез ХИПЦ) цените на апартаментите в София са нараснали с +1.17% спрямо предходното тримесечие, а спрямо същия период на миналата година е отчетено първо нарастване с +0.5%.

Натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -39.01%, като за София той е -41.5%. Натрупаният реален спад на цените (след отчитане на инфлация) от началото на кризата е -44.5% средно за страната и -46.77% за София.

Ето и подробни данни за промените в цените на апартаментите в големите градове на страната през 3-тото тримесечие на 2013 г.:

Номинално и реално изменение на цените спрямо предходното тримесечие:

София – номинален ръст (+0.67%) и реален ръст (+1.17%)
Пловдив – номинален ръст (+0.92%) и реален ръст (+1.41%)
Варна – номинален ръст (-1.04%) и реален ръст (-0.55%)
Бургас – номинален ръст (-0.45%) и реален ръст (+0.04%)
Стара Загора – номинален ръст (-0.64%) и реален ръст (-0.16%)
Русе – номинален ръст (+0.63%) и реален ръст (+1.12%)
Велико Търново – номинален ръст (+0.10%) и реален ръст (+0.59%)

Номинално и реално изменение на цените спрямо същото тримесечие на предходната година:

София – номинален ръст (-0.17%) и реален ръст (+0.5%)
Пловдив – номинален ръст (-0.43%) и реален ръст (+0.24%)
Варна – номинален ръст (-3.12%) и реален ръст (-2.47%)
Бургас – номинален ръст (-1.98%) и реален ръст (-1.32%)
Стара Загора – номинален ръст (-3.42%) и реален ръст (-2.77%)
Русе – номинален ръст (+0.81%) и реален ръст (+1.48%)
Велико Търново – номинален ръст (-2.25%) и реален ръст (-1.59%)

Вижте как можем да ви помогнем при покупка на имот в София!

Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.

© Бългериан Пропертис ООД 2013.

Споделете
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Още Новини

Последни Новини
Брокерите на месец август на BULGARIAN PROPERTIES

В разгара на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец август!

Ето кои са брокерите на най-горещия месец:

1. Джулия Тодорова - един от големите победители за пореден месец и е претендент за титлата Брокер на годината. Тя е брокер-отличник с множество успешни продажби в хитовите ни комплекси AMur на ул. Мур в Манастирски ливади и Vitosha View.

... прочети повече

07 Август, 2019
Последни Новини
Жилищният пазар в София: Нов балон или висока скорост на развитие?

След няколко години на спад и последвала стагнация от 2014-2015 г. насам пазарът на имоти в София и другите големи градове се съвзе и в един момент започна доста бърз ръст на цените. В последната година, обаче, темпът на ръст се забавя, както и скоростта, с която се сключват сделки. Предлагането също се увеличава и търсенето вече няма чак толкова голям превес, което означава, че ръстът на цените в... прочети повече

09 Август, 2019
Последни Новини
Съветите на един опитен собственик на ваканционен имот

Винаги се радваме, когато получаваме обратна връзка от нашите клиенти и те споделят личния си опит от придобиване на недвижими имоти и живот в България! Марат, който живее в комплекс Tarsis Club & SPA, споделя своята история при покупката на апартамент в Слънчев бряг, вижте неговите съвети.

Комплексът Tarsis (Tarsis Club & SPA, Слънчев бряг, България) първоначално е бил планиран, пр... прочети повече

12 Август, 2019
Последни Новини
В Пловдив цените на домовете нараснаха с 8%

Ръстът на цените в Пловдив през първото тримесечие е малко под 8% спрямо същия период на миналата година. А цените на жилищата в Бургас за първи път изпреварват тези във Варна, след като през миналата година се изравниха, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES. Преди Варна беше близо до София като цени, но в последните години поизостана, сочат данни на компанията.

Цените на жилищата в ... прочети повече

13 Август, 2019