БЮЛЕТИН - АРХИВ

25.04.2012 Цените на апартаментите в областните градове – с най-малък спад през първото тримесечие на 2012 г. от началото на кризата

Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Според данните на НСИ за цените на апартаментите в областните градове за първото тримесечие на 2012 г., цените са останали почти без изменение спрямо последното тримесечие на 2011 г., което се потвърждава и от наскоро публикуваните данни на BULGARIAN PROPERTIES в анализ на имотния пазар за първото тримесечие на 2012 г.

Средният за страната номинален спад на цените на тримесечна база е 0.4% и това е най-малкият спад в цените на жилищните имоти в България от началото на кризата.

Най-голям спад са отбелязали цените във Враца (-4.42%) и Видин (-3.23%). Цените в някои от областните градове реализират леко нарастване на тримесечна база – това са София (+0.83%), Благоевград (+2.8%), Плевен (+2.15%) и Русе (+2.46%). Има и градове без изменение в цените. Тези данни са резултат от продължаващото през последните месеци забавяне в темпа на спад в цените и спадовете на тримесечна база са вече в рамките на до 5%.

На годишна база (спрямо първото тримесечие на 2011 г.) цените на апартаментите в са спаднали средно с -4.3%. Реалният спад на средните цени на апартаментите след отчитане на инфлация (измерена с ХИПЦ) е -1.4% спрямо предходното тримесечие и -6% на годишна база (спрямо същото тримесечие на 2011 г.).

Според данните на НСИ средната цена на апартамент в областните градове в България през първите 3 месеца на 2012 г. е 452 евро на кв.м. (само с 2 евро по-ниска от предходното тримесечие), а цените в София са най-високи сред големите градове. Ето на какви цени са се продавали апартаментите в най-големите градове през първите месеци на 2012 г.:

София – 749 евро/кв.м.
Варна – 735 евро/кв.м.
Пловдив – 473 евро/кв.м.
Бургас – 593 евро/кв.м.
Стара Загора – 447 евро/кв.м.
Русе – 440 евро/кв.м.
Велико Търново – 353 евро/кв.м.

В София цените на апартаментите през 1-то тримесечие на 2012 г. са нараснали номинално с +0.83% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база спадът е -2.1%. След отчитане на инфлация (чрез ХИПЦ) цените на апартаментите в София са спаднали с -0.17% спрямо предходното тримесечие и с -3.9% спрямо същия период на миналата година.

Натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -37.68%, като за София натрупаният спад е -40.67%. Натрупаният реален спад на цените (след отчитане на инфлация) от началото на кризата е -42.8% средно за страната и -45.6% за София.

Ето и подробни данни за промените в цените на апартаментите в големите градове на страната през 1-то тримесечие на 2012 г.:

Номинално и реално изменение на цените спрямо предходното тримесечие:

София – номинален ръст (+0.83%) и реален ръст (-0.17%)
Варна – номинален ръст (-1.08%) и реален ръст (-2.06%)
Пловдив – номинален ръст (-2.28%) и реален ръст (-3.25%)
Бургас – номинален ръст (-0.64%) и реален ръст (-1.62%)
Стара Загора – номинален ръст (-1.68%) и реален ръст (-2.65%)
Русе – номинален ръст (+2.46%) и реален ръст (+1.45%)
Велико Търново – номинален ръст (-3.10%) и реален ръст (-4.06%)

Номинално и реално изменение на цените спрямо същото тримесечие на предходната година:

София – номинален ръст (-2.11%) и реален ръст (-3.91%)
Варна – номинален ръст (-3.71%) и реален ръст (-5.49%)
Пловдив – номинален ръст (-7.86%) и реален ръст (-9.56%)
Бургас – номинален ръст (-0.61%) и реален ръст (-2.45%)
Стара Загора – номинален ръст (-5.01%) и реален ръст (-6.76%)
Русе – номинален ръст (-1.28%) и реален ръст (-3.10%)
Велико Търново – номинален ръст (-10.30%) и реален ръст (-11.95%)

Продажбите на недвижими имоти с повишение от 2% през първото тримесечие на 2012 г.

---
Авторски права: 2012 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2012.

ТОП ПУБЛИКУВАН ИМОТ

 

ТОП ПРОДАДЕН ИМОТ

   прочети повече ИНФОРМАЦИОНЕНИ БЮЛЕТИНИ
Коментари от клиенти
Много хубав и удобен сайт! Надявам се (сигурен съм), че и екипът ви е точно толкова професионален. ...
Искам да благодаря сърдечно на Михаела Донковска за адекватното и професионално отношение във връзка ...
Искам да благодаря на Bulgarian properties и целия екип и най вече на брокера Богдан Тончев за ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
Музиката на космоса в Шумен

11/Април/2019
http://bnr.bg

С концерт под наслов „Музиката на космоса“ в Астрономическата обсерватория в Шумен тази вечер продължава отбелязването на 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз. Произведенията, които ще бъдат изпълнени, са посветени на небесните тела и космическите явления. Това каза за Радио Шумен проф. Диана Кюркчиева, ръководител на Астрономическата обсерватория.

"Тази връзка... прочети повече

Знаете ли, че?
Имотите у нас - най-достъпни от 2015 г. насам

24/Април/2019
profit.bg

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.
<... прочети повече