Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар в София през 1-вото тримесечие на 2018 г. Анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2018-04-26   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

След най-добрата година за имотния пазар през последното десетилетие, 2018 г. започва по-умерено и по-зряло за жилищния пазар в София. Отново наблюдаваме ръстове по всички показатели, но тези ръстове вече са по-плавни.

Купувачите продължават да обмислят добре покупките си, да оглеждат максимално много от имотите на пазара и да не купуват на всяка цена. Тази еластичност в търсенето очаквано забави нарастването на цените на жилищните имоти в София. В началото на тази година то е малко под 11% на годишна база, а средните цените остават под бариерата от 1 100 евро/кв.м.

Очакваният растеж на БВП и доходите на населението, ниската безработица и все още ниските лихви по ипотечните кредити през 2018 г. ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар, но вече с по-малка доза ентусиазъм и стихийност от тези, които наблюдавахме през последните 2 години.

Средни цени и достъпност на имотите

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че през 1-вото тримесечие на 2018 г. цените в София задържат достигнатите в края на миналата година нива, а растежът им на годишна база се забавя.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м. към средната заплата в столицата) е на ниво 1.45 в края на 2017 г. и е на добри нива. Забелязва се леко подобрение спрямо есента на 2017, когато показателят беше 1.48, тъй като заедно с нарастването на цените на имотите, растат и доходите (с 10.4% за 2017 г. по данни на НСИ) и съотношението се запазва относително стабилно и далеч от стойностите от предходния бум, когато достигаше близо 3.5.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията за 1-вото тримесечие, в София са вписани 5 631 имотни продажби при 5 023 за същия период на 2017 г., което е ръст от 12% на годишна база.

Данните показват още, че темпът на нарастване на продажбите на имоти в София се ускорява (от около 8% за 2015 и 2016 г. и 6% за 2017). Това беше очаквана тенденция, която подема на имотния пазар в столицата и в известна степен се дължи на вече приключващите се сделки с имоти в нови сгради, които са сключени в процес на строителство и сега влизат в официалната статистика на вписванията.

Изпратете запитване за пълния текст на анализа

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване