Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Анализ на BULGARIAN PROPERTIES за жилищния пазар в София в началото на 2021 г.

2021-05-18   |  BULGARIAN PROPERTIES

След успешната 2020 година, в която имотният пазар остана слабо засегнат от пандемията, жилищният пазар в София стартира нова, още по-успешна 2021 г. Това е изводът от анализа на BULGARIAN PROPERTIES за имотния пазар в столицата през първите месеци на 2021 г.



Растящи обеми от сделки, засилено търсене и ръст на цените белязаха първите месеци на годината на фона на новите вълни на пандемията.

„Жилищният пазар направи много силен старт на 2021 г. Активността беше по-голяма и от началото на 2020 г. преди пандемията, и от същия период на 2019 г., като на моменти беше дори еуфорична. По всичко личи, че жилищният пазар е преодолял пандемичната криза и продължава възходящия си цикъл на развитие”, коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Новите тенденции на пазара, породени от COVID-19, продължават да бъдат актуални и през тази година, като те се разгръщат в по-голям мащаб и стават по-интензивни поради по-добрата информираност на хората и все по-ясното осъзнаване на новите им жилищни нужди.

Купувачите се пренастроиха към новата реалност и много прагматично и спокойно подхождат към избора на имот, преценят добре нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Собственият дом има все по-важна роля в целите и плановете на семействата. Наред с това, за пореден път се затвърди ролята на имотите като сигурен актив, към който хората се обръщат за вложение на спестяванията си в периоди на несигурност и криза.

Наличното ипотечно финансиране при ниски лихвени проценти, продължаващият ръст на доходите и сравнително стабилната икономическа среда продължават да влияят положително на жилищния пазар.

Средни цени и годишно изменение

Средната цена на закупените в София през първото тримесечие апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1 150 евро/кв.м. при 1 120 евро/кв.м. в началото на 2020 г. Това представлява ръст от 2.7% на годишна база - малко по-голям от отбелязания в последното тримесечие на 2020 г. ръст от 2.3%.

Средната обща цена на закупените апартаменти е 109 530 евро при средно за 2020 г. 100 260 евро. В тези данни виждаме както отражението на увеличението на цените, така и промяната в структурата на закупените жилища и нарастването на дела на по-големите апартаменти.

Обеми продажби

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че новосключените сделки в София през първото тримесечие на 2021 г. бележат ръст от 20% спрямо 2020 г. и около 10% спрямо 2019 г. Това показва, че жилищният пазар не само че е наваксал и се е възстановил от паузата по време на пандемията, но и че продължава своя възходящ цикъл на развитие.

В допълнение на активното сключване на сделки имаме и вписване на вече сключени сделки в сгради ново строителство, които сега се въвеждат в експлоатация и се прехвърля собствеността. Това намира отражение в данните на Агенцията по вписванията, които сочат, че през 1-вото тримесечие на 2021 г. в София са вписани 6 683 имотни продажби при 5 285 за същия период на 2020 г., което е ръст от около 26% на годишна база.

Вижте пълния текст на анализа тук

Разгледайте нашите оферти в София

Топ обекти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване